Україна в січні експортувала менше зерна

Середа, 4 лютого 2009, 12:06
 

Темпи експорту зерна з України в січні 2009 року значно сповільнилися.

Про це повідомляє Українська аграрна конфедерація (УАК), передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Як відзначається в інформації УАК, зерновий експорт в січні склав приблизно 1,6 млн. тонн, тоді як останні кілька місяців Україна щомісячно поставляла на зовнішні ринки понад 2 млн. тонн.

Зокрема, за даними конфедерації, в січні Україна експортувала 700 тисяч тонн пшениці, в основному фуражної, близько 600 тисяч тонн кукурудзи і близько 300 тисяч тонн ячменя

УАК вважає, що зниження темпів експорту зерна в січні викликано декількома факторами. По-перше, святковим зниженням ділової активності, по-друге, зменшенням поставок зернових в порти автотранспортом, по-третє, бажанням товаровиробників притримати продаж зерна на хвилі зростання цін на нього в останні тижні.

На думку експертів конфедерації, якщо зниження експорту зерна з України продовжиться в лютому, це негативно позначиться на внутрішній ціновій кон'юнктурі через тиск на ринок перспективи високих кінцевих запасів зерна.

Оптимальним для внутрішнього ринку, за підрахунками УАК, є експорт 2,1-2,2 млн. тонн зерна щомісяця до кінця поточного маркетингового року.

Як відзначають в конфедерації, експорт зерна нижче цього рівня буде чинити тиск на ринок і внутрішні ціни.

За даними Державного комітету статистики, Україна 2008 року зібрала 53,3 млн. тонн зерна (у вазі після доробки), що на 82% більше, ніж 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: