"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Завод Коломойського душать конкуренти

Вівторок, 3 лютого 2009, 13:54
 

ВАТ "Дніпроазот", єдиний в Україні виробник хлору і гіпохлорітов натрію, може зупинити їх виробництво у зв'язку із скороченням попиту на цю продукцію і збільшенням обсягів її імпорту в Україну через кордон.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", в даний час виробництво хлоропродукціі знаходиться на межі зупинки.

Хімічна промисловість скоротила споживання продукції заводу.

Крім того, у відповідь на зниження цін на сировину вуглеводневої світові ринки відреагували падінням цін на багатотонажних полімери (вінілхлориду та ПВХ), де хлор застосовується як один з основних сировинних компонентів.

При цьому на Україні суттєво виріс імпорт хлору за демпінговими цінами російського, румунського і польського виробництва.

Тому надлишок пропозиції при різкому падінні попиту на рідкий хлор призвели до загрози зупинки "Дніпроазоту", сказав представник підприємства.

За його інформацією, в 2005-2008 роках в умовах зростання обсягів імпорту хлору на Україну частка місцевих виробників на внутрішньому ринку споживання хлору знизилася з 90,97% до 46,6%. У свою чергу, частка імпорту зросла з 9,03% до 53,4%.

До теперішнього часу завантаження виробничих потужностей "Дніпроазота" скоротилася на 43,6% і продовжує знижуватися.

При собівартості продукції 823,3 гривні за тонну (станом на липень 2008 року) 70% витрат припадає на енергоносії (газ і електроенергія).

При існуючої вартості природного газу продукція підприємства не може конкурувати з імпортом.

Співрозмовник агентства додав, що зупинка єдиного виробника хлору на Україні ставить місцевих споживачів в залежність від імпорту цієї продукції.

ВАТ "Дніпроазот" входить до сфери контролю відомого бінесмена Ігора Коломойського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: