Ціни на газ для промисловості будуть підвищуватися регулярно

Вівторок, 3 лютого 2009, 12:19
 

У вівторок Кабінет міністрів опублікував постанову, якою прив'язав граничну ціну на газ до офіційного курсу гривні.

Крім того, уряд дозволив Нацкомісії регулювання електроенергетики встановлювати граничні ціни на транспортування газу без узгодження з Мінекономіки та Мінфіном, пише видання "Комерсант-Україна".

Учасники ринку впевнені, що це рішення призведе до зростання цін на газ і внесе невизначеність в роботу підприємств.

Ціна на природний газ для промпідприємств і бюджетних організацій буде змінюватися щомісяця у відповідності із зміною курсу гривні по відношенню до долара, йдеться в постанові Кабміну, яка була опублікована в понеділок.

Тепер тариф, що Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) встановила виходячи з курсу валют на 1 січня 2009 року (7,7 грн./дол.), кожен місяць буде множитися на середній курс гривні до долара за попередній місяць.

Цією ж постановою уряд дозволив НКРЕ встановлювати тарифи на транспортування природного газу по магістральних трубопроводах, на його розподіл і постачання без узгодження з Мінекономіки та Мінфіном.

До сих пір вартість газу переглядали тільки в разі зміни курсу гривні відносно долара більш ніж на 5%, а не щомісяця.

Джерело видання в апараті прем'єр-міністра відзначило, що "настільки різкі скачки" курсу відбуваються не так вже й часто, але, незважаючи на це, долар зростає постійно, а ціна на газ залишається незмінною.

"Ми порахували, що краще зробити зміну цін на газ більш планомірною", - пояснив співрозмовник видання. А голова Мінекономіки Богдан Данилишин заявив, що "готовий виконувати рішення уряду", відмовившись від більш докладних коментарів.

Учасники ринку негативно оцінили ініціативу уряду.

"Все робиться для того, щоб газ коштував дорожче. Зрозуміло, що долар зростає кожен місяць, і тепер вартість газу теж буде рости", - сказав гендиректор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко.

На його думку, прийняте урядом рішення призведе до невизначеності - промисловці не будуть розуміти, яку конкретно ціну вони повинні заплатити в наступному місяці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: