Тимошенко відбере у Фірташа титан і віддасть Коломойському?

П'ятниця, 27 лютого 2009, 11:38 -
Уряд ухвалив рішення про створення холдингової компанії "Титан України".

Про це пише газета "Дело".

За інформацією видання, у статутний фонд нової компанії уже внесені 100% акцій "Сумихімпрому" і держкомпанії "Титан", що керує 50%+1 акція "Кримського Титану".

Крім того, уряд має намір передати холдингові акції Запорізького титано-магнієвого комбінату після його реорганізації. Очікуваний ефект від створення "Титан України" - збільшення видобутку апатитової і ільменітової сировини, скорочення витрат на виробництво титанової губки, мінеральних добрив і діоксиду титану.

У Фонді держмайна повідомили, що з їх відомством було погоджене створення холдингу, а також передача його в управління Мінпромполітики.

Реклама:

Як відзначає видання, створення держоб'єднання загрожує обернутися скандалом. На названих урядом підприємствах-учасниках "Титану України" нічого не знають про їх включення в холдинг.

"Мені нічого не відомо, але якщо в умовах кризи держава вирішила піти на такий крок, не підкріпивши його програмою розвитку, то нічого, крім втрати контролю над підприємствами, це не принесе", - сказав голова правління компанії "Сумихімпром" Євген Лапін.

У компанії Ostchem Дмитра Фірташа, яка фактично контролює "Кримський Титан" (володіє 49% акцій), про наміри прем'єра теж нічого не чули. "Нас не залучали до переговорів, ніяких документів ми не одержували", - відзначив прес-секретар Ostchem Олексій Федоров.

На даний момент у Ostchem немає потреби об'єднуватися з іншими підприємствами холдингу. Взявши в оренду Вольногорський і Іршанський ГЗК, Ostchem забезпечив замкнутий цикл виробництва за принципом "сировина - продукція - збут".

Правда, у вересні цього року термін оренди ГЗК минає і "Кримський Титан" може втратити джерела сировини. Мінпромполітики уже виступило за включення ГЗК до складу "Титана України".

Опитані виданням аналітики інвесткомпаній передбачають, що створення "Титану України" може свідчити про намір уряду відновити контроль над "Кримським Титаном".

Існує ще одна версія: на початку лютого Кабмін призначив гендиректором Запорізького титано-магнієвого комбінату Віталія Кучука, лояльного до групи "Приват" Ігоря Коломойського. Чи свідчить рішення прем'єра про домовленості з бізнесменом, стане ясно, після того як буде призначено голову цієї структури, відзначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: