"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄЦБ знизить ставки на початку весни

П'ятниця, 20 лютого 2009, 13:19

Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше в п'ятницю дав сигнал ринкам про можливе зниження процентних ставок на засіданні ЄЦБ у березні.

Він зазначив, що скорочення базової процентної ставки до нульового рівня може "принести ряд незручностей".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" , з посиланням на прес-реліз ЄЦБ.

ЄЦБ продовжить надання необмежених обсягів ліквідності, пообіцяв Ж.-К.Тріше.

Реклама:

"Ми надаємо - і це виняткове явище - необмежену ліквідність для банків єврозони строком від 1 тижня до 6 місяців під відповідну заставу (...) І ці заходи будуть здійснюватися так довго, як це буде необхідно", - сказав президент ЄЦБ.

За його словами, все помітніше стає величезна роль, яку центробанки світу відіграють в економіці і збереженні стабільності ринків на тлі кризи.

"Основне завдання ЄЦБ - підтримка цінової стабільності, тобто збереження інфляції не вище рівня 2%", -  підкреслив глава центробанку.

Заходи ЄЦБ зіграли величезну роль у ході боротьби з поглибленням фінансової кризи та рецесії, заявив  Тріше, додавши, що центральний банк готовий підвищити свою значимість.

Відповідаючи на питання про ситуацію в Ірландії, якої, за оцінками економістів, може загрожувати дефолт, Тріше відзначив, що в єврозоні "немає слабких ланок".

"Ірландія не є слабкою ланкою єврозони, у єврозоні немає слабких ланок", - сказав він.

ЄЦБ виступає проти протекціонізму в Європі та інших регіонах. Кожна країна ЄС має нести відповідальність за свої дії і свою економіку, упевнений глава ЄЦБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: