Європа повинна допомогти Україні у боротьбі з кризою

Понеділок, 2 лютого 2009, 11:15
 

Європі дуже важливо демонструвати свою зацікавленість в Україні сьогодні, коли українська економіка виявилася серед найбільш постраждалих від світової кризи.

Про це заявив відомий бізнесмен і філантроп Джордж Сорос на п'ятому українському ланчі в Давосі в п'ятницю, організованому Фондом Віктора Пінчука та компанією EastOne в рамках Всесвітнього економічного форуму, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Європа не змогла прийти на допомогу Радянському Союзу, коли той упав наприкінці двадцятого століття, і тепер платить високу ціну. Тому по відношенню до України сьогодні необхідно подумати про таку допомогу", - сказав він.

Сорос пояснив, що імовірне високе безробіття і страждання людей можуть призвести до дуже суворих соціальних наслідків, тому підтримка Європи необхідна у створенні робочих місць.

На його думку, Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку повинні активніше пропонувати програми допомоги Україні слідом за Міжнародним валютним фондом, який наприкінці минулого року схвалив для України стабілізаційний кредит stand by розміром 16,5 млрд. дол.

Він додав, що така підтримка повинна бути спрямована на створення альтернативних робочих місць, можливо, у вигляді громадських робіт.

"Інакше соціальні наслідки можуть бути дуже суворими", - ще раз відзначив Сорос.

Сорос визнав, що постійна боротьба між президентом і урядом розчаровує європейських політиків, які хотіли б допомогти Україні.

Коментуючи нещодавню газову кризу, він підкреслив, що Європі потрібна єдина енергетична політика. В якості варіанту дій бізнесмен запропонував створити європейський регулятор, який би здійснював нагляд за ситуацією і мав більш високі повноваження, ніж національні регулятори.

У такому випадку, вважає Сорос, великі європейські компанії, такі як Ruhrgaz, будуть на переговорах з Росією відстоювати не просто свої корпоративні інтереси, а інтереси всієї Європи.

Україні Сорос рекомендував знижувати енергозалежність від Росії, яка сьогодні сягає 100%, думаючи про альтернативні джерела постачання енергоресурсів.

В цілому, на його думку, час працює на Україну, так як зростає нова генерація політиків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!