"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антикризові плани Обами не викликають довіри

Понеділок, 2 лютого 2009, 10:26
 

Створивши так званий "поганий банк", уряд США "викине гроші на вітер".

Так вважає лауреат Нобелівської премії з економіки за 2001 року, американський економіст Джозеф Стігліц.

Інші економічні ініціативи адміністрації Барака Обами також видаються не дуже перспективними, переконаний нобелівський лауреат.

"Якщо виплатити банкам за їх проблемні активи ринкову вартість, банки просто збанкрутують", - заявив Стігліц в інтерв`ю телеканалу France 24 в рамках Світового економічного форуму в Давосі.

Реклама:

Натомість економіст запропонував зайнятися усуненням "кореня проблем" - плачевної ситуації на американському житловому ринку. Проте ні в антикризовому плані екс-міністра фінансів США Генрі Полсона, ні в нинішніх програмах Обами ніяких заходів допомоги іпотечним позичальникам, які втрачають свої будинки, не пропонується, зазначив Стігліц.

"Перший транш програми TARP (Troubled Asset Relief Program) на 700 млрд. дол. було витрачено марно: він не простимулював економіку, кредитування так і не поновилося", - прокоментував Стігліц дії з підтримки фінансового сектора попередньої адміністрації. Натомість обсяг державного боргу США "зріс з 5,7 трлн. дол. (на початку президентства Джорджа Буша) до більш як 10 трлн. дол.", наголосив він.

План Обами з відновлення економічного зростання також не знайшов розуміння у Стігліца. "Це не дуже добре розроблена програма", - зазначив економіст.

"Близько третини плану (275 млрд. дол.) становлять податкові послаблення, проте ми знаємо, що станеться далі: американці, які одержать ці гроші, навряд чи кинуться їх витрачати", - висловив думку Стігліц.

За словами економіста, зниження ВВП США в IV кварталі 2008 року на 3,8% (у річному обчисленні) "не стало для нього сюрпризом".

"Ми спостерігали бульбашку (споживання в економіці), і вона луснула, а тепер ми бачимо його наслідки", - сказав він, додавши, що "норма особистих заощаджень в Америці тривалі роки була близька до нуля, і це не могло тривати вічно".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: