Січневе промвиробництво завалили свята

Четвер, 19 лютого 2009, 13:23
Скорочення обсягів промислового виробництва в Україні в січні на 16,1% відносно грудня 2008 року пов'язаний з міжнародною економічною кризою, девальвацією гривні, а також з великою кількістю вихідних днів в січні місяці і труднощами в газопостачанні.
 
Про це заявляють в  Міністерстві економіки України, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .
 
"Значна кількість підприємств хімічної та металургійної галузей протягом січня не працювала або працювала на мінімальній потужності через невизначеність питання з газопостачанням ... Падіння виробництва в січні до грудня є щорічним сезонним явищем, з огляду на значну кількість святкових і вихідних днів", - вказується в повідомленні міністерства.
 
У повідомленні відзначається, що в середньому за період 2000-2008 рр.. показник спаду промвиробництва в січні порівняно з груднем становив 11,2%.

Стосовно впливу курсової нестабільності Мінекономіки відзначає, що істотна девальвація гривні призвела до зростання собівартості виробництв, що використовують матеріальні ресурси імпортного походження.
 
"Фінансові плани і цінова політика підприємств розроблялися, виходячи зі співвідношення гривні до долара США на рівні близько 5 грн/дол. Внаслідок девальвації гривні істотно зросло обслуговування валютних кредитів підприємств, що обмежило їх фінансові можливості та виступило додатковим стримуючим фактором розвитку", - додається в повідомленні.
 
Мінекономіки також відзначає, що на динаміку виробництва позначилося скорочення обсягів фінансування майже з усіх джерел: відбулося обмеження кредитування, жорсткість умов одержання кредитів, підвищення процентних ставок.
 
Вплив цього фактора призвело до різкого звуження внутрішнього ринку, що негативно позначилося на виробництві в харчовій промисловості і в машинобудуванні (в першу чергу, автомобілебудуванні).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: