"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко відбере метан у шахтарів

Четвер, 19 лютого 2009, 12:30

Запаси шахтного газу - метану необхідно розглядати як додатковий потужний енергетичний ресурс.

Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, повідомляє агентство "Інетрфакс-Україна"

"Ще з часів Радянського Союзу газ метан розглядали в якості головного ворога вугільної промисловості, а розглядати його необхідно як додатковий потужний енергетичний ресурс", - сказала вона в четвер, відкриваючи позачергове засідання Кабміну в четвер.

Зокрема, прем'єр підкреслила, що за різними оцінками лише в Донецькому басейні знаходяться запаси 11,5 трлн м куб метану.

"Це колосальний обсяг, і необхідно розуміти, що ... в такому обсязі видобувати зараз ми не можемо, і сьогодні можна говорити про півтора-двох мільйонів кубічних метрів газу максимум, але це також колосальний потенціал, який необхідно використовувати", - пояснила Ю . Тимошенко.

Крім того, глава уряду зазначила, що країни, які займаються видобутком вугілля, як обов'язкову та основну розглядають технологію поверхневого буріння.

Реклама:

"Ми розробляємо шахти без попереднього поверхневого буріння, і тим самим ставимо під загрозу життя багатьох шахтарів", - додала прем'єр.

Вона також наголосила, що в Україні близько 25% шахт можуть здійснювати утилізацію метану.

Прем'єр також повідомила про намір двох японських компаній розробити комплексний план утилізації шахтного газу, згодом направляючи його в якості диверсифікаційного джерела для збереження енергобалансу країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: