Черговий підкоп Ради під Стельмаха не вдався

Четвер, 19 лютого 2009, 12:26
 

Верховна Рада не підтримала зміни до закону з питань діяльності Національного банку щодо відсторонення голови НБУ та виконання його обов'язків.

За проект нунсівця Харовського проголосувало лише 188 депутатів (Партія регіонів - 0, БЮТ - 153, НУНС - 35, комуністи - 0, Блок литвина - 0).

Від повідно до змін до закону пропонувалося, що голова Національного банку України відстороняється від виконання обов'язків Верховною Радою більшістю від конституційного складу у разі наявності сукупності таких умов:

1. Верховна Рада більшістю від конституційного складу визнала дії Національного банку такими, що не забезпечують виконання основної конституційної функції - стабільності грошової одиниці;

Реклама:

2. Верховна Рада висловила недовіру голові або всьому складу правління Національного банку України та звернулась до президента з вимогою про внесення подання про звільнення з посади голови Національного банку;

3. Президент протягом тижня з дня отримання повторного звернення Верховної Ради не вніс подання про звільнення з посади голови Національного банку України.

Автор проекту пропонував у разі відсторонення голови Національного банку від виконання обов'язків Верховна Рада, визначає більшістю від конституційного складу особу, на яку покладає виконання обов'язків Голови Національного банку.

З моменту прийняття Верховною Радою рішення щодо відсторонення голови Національного банку України, обов'язки та повноваження голови Національного банку України, визначені цим Законом, припиняються та переходять до особи, на яку покладено тимчасове виконання обов'язків голови Національного банку України, йшлося в проекті закону.

Виконуючий обов'язки голови НБУ мав би виконувати покладені обов'язки до призначення голови Національного банку України.

Рада також не підтримала проект змін до Закону "Про Національний банк України" щодо порядку призначення та звільнення Голови Національного банку України) депутата-регіонала Лук'янова. За проголосувало 167 депутатів. При цьому сам автор просив зняти його з розгляду через відсутність голосів на підтримку.

Комітет назвав обидва проекти такими, що суперечать конституції.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: