"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк готовий підтримати українські банки

Середа, 18 лютого 2009, 19:57

Світовий банк готовий виділити протягом найближчих 12 місяців до  750 млн дол для рекапіталізації українських банків і близько  1 млрд дол - на інвестиції в інфраструктуру.

Про це заявив  директор Світового банку по Україні, Білорусії та Молдові Мартін Райзер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Ця криза, це не тимчасове подія, яку пронесе вітром через 6 місяців, і ми повернемося до тих часів, які були до кризи", - підкреслив Райзер.

За його словами, в кризових умовах дуже багато секторів економіки будуть просити допомоги у уряду: будівництво, сільське господарство, металургія, хімічна промисловість та інші.

Реклама:

"Але ключем рішення цієї кризи буде перерозподіл ресурсів на майбутнє в ті сектори, які й будуть майбутнім, а не в ті, які вже втратили свою конкурентоспроможність і остаточно її втратять в результаті цієї кризи", - підкреслив директор Світового банку.

Він висловив думку, що для уряду перспективними будуть інвестиції в інфраструктуру. "Інфраструктура в короткостроковій перспективі створить попит на продукцію, яка виробляється в Україні і попит на робочі місця, які є в Україні", - переконаний директор СБ.

"Власне тому протягом цього календарного року ми готові інвестувати близько  1 млрд  дол  в інфраструктуру", - додав він.

За його словами, вже зараз працює цілий ряд проектів на суму близько кількох сотень мільйонів доларів.

При цьому  Райзер підкреслив, що Світовий банк намагається прискорити їх реалізацію.

Він вважає, що кошти для інвестицій в інфраструктуру необхідно шукати в "фіскальному просторі".

"Більшість з цього "фіскального простору "можна досягти за допомогою перерозподілу всіх коштів, які є вже в існуючому бюджетному конверті і на тому рівні, який є на сьогоднішній день, не покладаючись на додаткові доходи бюджету", - підкреслив він.

За словами Райзер, дуже важливо, щоб Україна прийняла закон, встановивши "правильну систему банкрутства для підприємств", які будуть змушені піти з ринку.

Він нагадав, що на даний момент такої законодавчої основи в Україні не існує.

Райзер також додав, що без реформування фінансового сектора, без його консолідації неможливо буде перезапустити економіку.

За його словами, нові підприємства, які з'являться, повинні будуть мати доступ до фінансів.

Директор зазначив, що у Світового банку є цілий ряд пропозицій, як до законів про банки і банківську діяльність, так і до закону про фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"З іншого боку ми готові надати позику в розмірі до 750 млн дол протягом наступних 12 місяців, який буде направлений на реабілітацію та рекапіталізацію важливих системних банків в Україні, які будуть мати в цьому потребу", - сказав  Райзер.

За його словами, Світовий банк зараз активно співпрацює і з Міністерством фінансів України та НБУ для того, щоб була створена правильна основа для такої роботи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: