У Тимошенко зізналися, що питання "нульового варіанту" з Росією поставало

Середа, 18 лютого 2009, 14:16 -

Питання "нульового варіанту" було включено до технічного завдання української делегації на відрядження до Москви, оскільки це питання традиційно постає на україно-російських переговорах.

Про це заявив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський на брифінгу у середу, коментуючи питання можливого залучення Україною російського кредиту у розмірі 5 мільярдів доларів.

"Нульовий варіант, перебування Чорноморського флоту, борги Внєшекономбанку кожного разу є в порядку денному. Переговори з Росією не можуть відбуватися, щоб ці питання не ставилися. І тому українські переговорники мають бути підготовлені до цих питань", - сказав Уманський.

"Тому цього не могло не бути в технічному завданні. І тема "нульового варіанту" в подальшому також буде включатися до технічного завдання", - додав він.

На думку Уманського, "буде неправильним, якщо українська делегація буде не готовою до обговорення цієї теми".

Реклама:

При цьому він підкреслив, що Україна не вела офіційні переговори щодо можливості залучення позики. "Це були попередні заходи щодо вивчення ситуації", - заявив Уманський.

"Це як робота місії МВФ, яка формує позицію для свого керівництва. Переговори з залучення кредиту не починалися і директиви на переговори не давалися", - сказав він.

За словами Уманського, за підсумками перебування української делегації в Москві було підготовлено "офіційну пропозицію щодо започаткування діалогу з залучення фінансових ресурсів".

Він також підкреслив, що для залучення міждержавного кредиту потрібно, щоб Україна продовжила співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

"Усі країни, з якими ми ведемо переговори, є членами МВФ. І це звичайне правило, коли у разі відсутності або закриття програми з МВФ з такою країною не розбудовуються стосунки", - сказав Уманський.

Як відомо, раніше прем'єр Юлія Тимошенко заявляла, що Росія погодилася на прохання України щодо надання їй п'ятимільярдного кредиту для покриття дефіциту бюджету.

Водночас "Дзеркало тижня" писало, що під час переговорів з цього питання Росія висунула Україні цілу низку додаткових умов, зокрема щодо ратифікації угоди про так званий "нульовий варіант" (угода про поділ майна колишнього СРСР, згідно з якою Росія бере на себе всі борги Союзу, однак інші колишні республіки відмовляються від своїх претензій на будь-яку власність СРСР).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: