На ринок м'яса чекають зміни

Вівторок, 17 лютого 2009, 15:01

Ситуація на українському ринку м'яса і м'ясопродуктів може зазнати в 2009 році серйозних змін.

Такого висновку 16 лютого дійшли учасники конференції "Ринок м'яса та м'ясопродуктів: нові перспективи". Організаторами заходу виступали асоціація Український клуб аграрного бізнесу та асоціація Українських виробників морозива і заморожених продуктів.

Заступник міністра аграрної політики Роман Шмідт відзначив, що цього року, не дивлячись на високий урожай кормових культур, все ж будуть певні труднощі, особливо у виробництві яловичини.

За словами замміністра, це напрям тваринництва залишається самим проблемним, але в цілому в міністерстві розраховують на збереження виробництва м'яса на рівні 2008 року.

Реклама:

У свою чергу, заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини України Віталій Башинський звернув увагу на перспективах подолання технічних бар'єрів на дорозі експорту української м'ясопродукції, що особливо актуально для ряду швидкорослих секторів, таких як птахівництво.

Обережний оптимізм відносно перспектив розвитку експорту містився і в доповіді аналітика Групи з міжнародної інтеграції аналітичного центру Блакитної стрічки Програми розвитку ООН в Україні Віталія Жигадло. За його словами вже в 2008 році експорт м'яса птиці в натуральному виразі збільшився в 1,7 разу до 8,4 тис. т. Основними покупцями були такі країни як Казахстан, Китай, В'єтнам, Гонконг.

Хоча, як відзначали учасники конференції, актуальнішою на даний момент все ж залишається оцінка динаміки імпортних постачань м'яса до України. Так, в 2008 році імпорт м'яса в країну склав близько 530 тис. тонн, а в 2009 році він прогнозується на рівні близько 280 тис. тонн.

Значний вплив на операторів ринку (як внутрішніх виробників, так і імпортерів) надаватиме розвиток системи технічного регулювання. При чому від рішень, що приймаються сьогодні, у сфері технічного регулювання залежатимуть не лише об'єми імпорту м'яса та м'ясопродуктів, але і структура імпорту.

Так, за словами начальника відділу розвитку переробних галузей департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики України Віталія Пахолюка, міністерство розглядає можливість імпорту яловичини, оскільки розуміє, що в країні існує дефіцит даного виду м'яса. Але, для того, що б забезпечити постачання якісній продукції зараз розробляються мінімальні специфікації якості, які застосовуватимуться і до внутрішнього виробництва і до імпорту продукції.

За розрахунками УКАБ, в 2009 році виробництво в забійній вазі може дещо зменшитися за рахунок скорочення випуску яловичини і залежно від подальшої кон'юнктури ринку - свинини. За попередніми оцінками виробництво м'яса в Україні в 2009 році може скласти 1,617 млн. тонн (у забійній вазі) проти 1,620 млн. тонн в 2008 році, вважає експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Єлизавета Святківська.

При цьому очікується скорочення вжитку м'яса через скорочення купівельної здатності на внутрішньому ринку. Зворотною стороною девальвації гривні може стати збільшення експорту, зокрема, м'яса птиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: