Яценюк не бачить в Європі єдиної енергетичної політики

Понеділок, 16 лютого 2009, 17:39

Лідер громадської ініціативи "Фронт змін", екс-спікер Верховної Ради України Арсеній Яценюк вважає, що відсутність єдиної енергетичної політики в Європі не дозволяє говорити про безпеку в цій сфері.

Про це він заявив на круглому столі "Як зміцнити енергетичну безпеку України та Європи" 16 лютого, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Відсутність в Європі єдиних підходів з приводу формування енергетичної політики дозволило в самому ЄС монополізувати цей ринок окремим компаніям, які перебувають за межами Європи з одого боку, і з іншого боку, не дає можливості ЄС говорити про енергетичну безпеку, не дає можливості Україні стати частиною європейської енергетичної безпеки ", - сказав він.

На його думку, держави, забезпечені енергоресурсами, застосовують енергетичну політику в якості ключового елемента своєї зовнішньої політики. 

Реклама:

Крім того, додав Яценюк, в світі не існує механізму ціноутворення на енергетичні продукти, формули утворення ціни на газ. 

За його словами, компанії-монополісти "вигадують" формулу утворення ціни на газ, виходячи зі своїх економічних та політичних інтересів.

Екс-спікер підкреслив, що Енергетична хартія залишається лише формальним документом і не вирішує глобальних питань енергетичної сфери. 

Аналізуючи співробітництво України та Росії у газовій сфері, Яценюк підкреслив, що серйозною проблемою є відсутність юридичних актів у цьому напрямку. "Є меморандум, однак він не має юридичної сили", - констатував він. 

У зв'язку з цим, за його словами, надалі Україні слід вдаватися до "професійним, а не політичний діалог у сфері енергетичної співпраці з Росією", а також концентрувати увагу на модернізації своєї ГТС. 

Крім того, Україні потрібно "подумати про те, хто повинен займатися питанням транзиту газу".

"ГТС має бути в окремій державної компанії, яка не має ніякого відношення ні до придбання, ні до збуту газу", - переконаний Яценюк. 

Він також висловився за лібералізацію газового ринку та вдосконалення законодавства у цій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!