"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ ПОСИЛИТЬ ГРИВНЮ

Понеділок, 16 лютого 2009, 12:18

Зміна резервних вимог і лімітів відкритої валютної позиції Національний банк України може забезпечити посилення гривні до рівня 7 грн./дол. і вище.

Про це з посиланням на заступника голови Нацбанку Олександра Савченка повідомляє агенство Інтерфакс-Україна

"Це дозволить збільшити пропозицію валюти 4,5-5 млрд. дол.  на рік. Теоретично такими заходами ми можемо опустити курс долара до рівня 7 грн./дол.", - сказав він в інтерв'ю газеті "Економічні вісті"

Як повідомлялося, курс долару на міжбанку в 2009 році знизився на 2,48% (з 8,05 грн./1 дол.), що відповідає посиленню гривні на 2,55% - до 7,85 грн./дол.

Реклама:

Для підтримки національної валюти Нацбанк з початку року продав на міжбанку понад 2,1 млрд. дол. Офіційний курс гривні в 2009 році утримується на рівні 7,7 грн./дол.

Заступник голови НБУ пояснив, що Нацбанку доцільно збільшити приплив ліквідності в банківську систему, заблокувавши вихід грошей на валютний ринок протягом двох-трьох місяців і ускладнить переказ коштів у готівку. 

За його словами, для цього необхідно зобов'язати банки формувати резерви під валютні кредити в гривні, а не у валюті. Крім того, потрібно ввести жорсткі ліміти відкритої валютної позиції: за довшою - до 5% за кожною валютою і 10% за всіма валютами до регулятивного капіталу, за короткою - 15% за кожною валютою і 30% за всіма валютами. 

Разом з тим Савченко зазначив, що на тлі девальвації російського рубля суттєве посилення гривні може ускладнити вихід українських товарів на російський ринок. 

При цьому, за його оцінкою, на тлі скорочення обсягів імпорту вже втрачена необхідність введення обов'язкового продажу валютної виручки на рівні 50%. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: