Сільгоспвиробники допоможуть українському хімпрому

Понеділок, 16 лютого 2009, 09:49
Сільгоспвиробники викуплять 700-750 тис. т аміачної селітри для весняно-польових робіт. Про це домовилися представники хімічних підприємств і аграрії, пише видання "Комерсант".

Заявлені обсяги дозволять завантажити потужності з виробництва селітри до кінця I кварталу. Зараз на складах у трейдеров і заводів, за оцінками ДП "Держзовнішінформ", зібралося до 600 тисяч т аміачної селітри, а в лютому і березні заводи зроблять ще по 190-195 тисяч т аміачної селітри кожний.

"Це розв'яже хімікам руки - експорту мало, і компаніям важливо сконцентруватися на внутрішньому ринку",- вважає керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук.

З 2,29 млн. т аміачні селітри, зроблених торік, 33% припало на черкаський "Азот", 25% - на северодонецкий "Азот", 22% - на "Рівноазот" і 20% - на концерн "Стирол".

Основним питанням, що цікавило обидві сторони, була вартість продажу селітри, розповів "Комерсанту" заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Василь Ярошовець.

Реклама:

"Ми наполягали на 2100 грн/т аміачної селітри, а виробники пропонували її по 2300 грн/т", - сказав він.

За домовленістю відпускна ціна складе 2210 грн/т. "Ця вартість дозволить нам працювати з мінімальною рентабельністю", - сказали на черкаському "Азоті".

Середня рентабельність виробництва аміачної селітри, за оцінками"Держзовнішінформу", складе не більше 9%. Хоча ще наприкінці січня, коли стало відомо, що в 2009 році природний газ, який використовується як сировина для виробництва міндобрив, подорожчає на третину, представники хімічних заводів говорили про колапс галузі.

За словами пана Ярошовця, підвищити закупівельні ціни на добрива дозволила сприятлива світова кон'юнктура на сільгосппродукцію: протягом місяця фуражна пшениця подорожчала на 61-62%, до 880-900 грн/т, ячмінь - на 32-34%, до 850-870 грн/т, кукурудза - на 57-61%, до 850-900 грн/т.

Подальше виживання українського хімічного комплексу буде залежати від термінів виходу світової економіки з кризи, вважає аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун.

"Кардинальних змін у II кварталі чекати не доводиться. Ціни на міндобрива залежать від загальної ситуації на ринку енергоносіїв, зокрема нафти. А більшість прогнозів зводиться до того, що відновлення її ціни із сьогоднішніх менш 40 дол. за барель до 60 дол. варто очікувати не раніше II півріччя", - погоджується аналітик Банку Москви Юрій Волів.

До цих пір українські хімпідприємства будуть змушені працювати на грані рентабельності. За словами заступника директора Одеського припортового заводу Валерія Севастьянова, на сьогоднішній день робити аміак нерентабельно. "Тому ми існуємо лише за рахунок карбаміду, ціна на який порівнянна з його собівартістю. Але це краще, ніж простоювати і зазнавати збитків",- зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: