ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИЙ БАЛАНС УКРАЇНИ ПІШОВ НА ПОПРАВКУ?

П'ятниця, 13 лютого 2009, 10:58
 

Згідно з останніми оперативними даними з торговельного балансу України за підсумками січня, обсяг експорту в минулому місяці перевищив обсяги імпорту.

Народний депутат, член ради НБУ Василь Горбаль повідомив виданню "Дело", що попередня статистика, яка є у розпорядженні ради НБУ, підтверджує цей факт.

"Сальдо в грудні вирівнювалося, а в січні стало позитивним", - пояснює він.

Щоправда, за словами депутата, ці дані носять оперативний характер і не виключено, що підсумкова картинка, яку готує Держкомстат, буде дещо іншою.

Дефіцит торгового балансу України значно скоротився ще в грудні. Якщо в листопаді він становив 1,5 мільярда доларів, то в грудні - всього 718 мільйонів.

Ця тенденція пояснюється стрімким скороченням імпорту. У січні вирівнювання балансу також сприяли перебої з імпортом газу.

Ввезення нафти і газу з Росії скоротилося в січні на 31% - до 0,8 мільярда доларів. Крім того, знизився імпорт за основними статтями витрат: машин і устаткування - на 5% порівняно з груднем, наземних транспортних засобів - на 3,2%.

У той же час практично за всіма статтями торгівлі український експорт продовжив збільшення. Так, вітчизняні металургійні підприємства знайшли нові ринки збуту, що дозволило їм збільшити експорт чорних металів майже на 10% до попереднього місяця - до 700 мільйонів доларів, що в сукупності із зростанням в грудні склало близько 2 мільярдів доларів.

"Це сталося завдяки відновленню попиту на цю продукцію (у зв'язку з необхідністю поповнення запасів, особливо на Близькому Сході), а також зниження курсу гривні", - відзначає Анастасія Головач, аналітик ІК "Ренесанс Капітал".

У той же час аналітики відзначають, що у зв'язку з девальвацією валют в інших країнах переваги знецінення гривні поступово нівелюються. І український експорт стає менш конкурентоспроможним на зовнішньому ринку.

"За результатами січня показник конкурентоспроможності погіршився через девальвацію російського рубля, він залишився на більш високому рівні в порівнянні з докризовим станом, - зазначає Олена Бєлан, аналітик ІК" Драгон Капітал ".

Згідно з очікуваннями аналітиків, позитивна тенденція зовнішньої торгівлі збережеться і за підсумками року український торговельний баланс вийде в нуль.

"За нашими прогнозами, до кінця 2009 року сальдо зовнішньої торгівлі України наблизиться до нульового у зв'язку з подальшим скороченням закупівель за основними статтями імпорту через падіння попиту і ослаблення гривні", - прогнозує Анастасія Головач.

На думку Еріка Наймана, начальника відділу випуску фінансових інструментів АКБ "Укрсоцбанк", до кінця 2009 року дефіцит складе близько 5 мільярдів доларів, що більш ніж втричі менше результатів 2008 року.

Однак про швидку стабілізацію української економіки говорити не доводиться.

"Поки основна причина різкого покращення торгового балансу - різке стиснення імпорту, але грошей від цього більше в країні не стало. Стабілізація відбудеться тільки у випадку відновлення експорту", - відзначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!