Китай скоротив імпорт майже в 2 рази

Четвер, 12 лютого 2009, 20:15

У січні китайський експорт скоротився в річному вираженні на 17,5% до  90,5 млрд дол

Це максимальне місячне падіння експорту з Китаю з жовтня 1998 року, про це пише російске видання "Ведомости" з посиланням на Мінторгівлі КНР.

Імпорт знизився ще більше - на 43,1%, так що позитивне сальдо зовнішньої торгівлі КНР в січні склало $ 39,1 млрд проти $ 38,98 млрд в грудні.

Частково падіння імпорту пов'язане зі скороченням експорту - 50% річного китайського імпорту (близько  1 трлн дол), за даними AP, припадає на сировину та комплектуючі для експортної продукції. Інша причина - скорочення закупівель обладнання.

"Швидке падіння імпорту відображає спад внутрішніх інвестицій  і, можливо, говорить про подальшу слабкості експорту", - вважає економіст JPMorgan Ульріх Цзин.

Однією з причин скорочення експорту може виявитися те, що в січні 2009 року число робочих днів було меншим, ніж у січні 2008 року, через китайський Новий рік, заявив Цзин.

Реклама:

 У 2008 році канікули, пов'язані зі Святом весни, припали на лютий. Китайське держінформагентство "Сіньхуа" схильне цілком пояснювати спад впливом свят. Посилаючись на дані митниці, "Сіньхуа" заявляє, що, якщо б не свято, експорт зріс би на 6,8%.

"Ці цифри просто жахливі.   Тиск на зайнятість [в Китаї] буде величезним", - вважає економіст Citigroup Кен Пен.

Наприкінці січня МВФ знизив прогноз зростання китайської економіки з 8,5% до 6,7%.

Обвал імпорту в КНР - негативний сигнал для світової економіки, адже КНР - найбільший споживач засобів виробництва і сировини, додає Володимир Тихомиров з "Уралсиб".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: