У Ющенка порахували, що Україна доплачуватиме Росії за свій транзит

Середа, 11 лютого 2009, 15:23
 

Згідно з підписаними газовими контрактами, Україні доведеться доплачувати за транзит російського газу в Європу своєю територією.

Про це заявив уповноважений президента з питань енергетичного співробітництва Богдан Соколовський.

За його словами, у першому кварталі 2009 року Україні необхідно 1,99 млрд кубометрів транзитного газу, який вона придбає за ціною 360 доларів. Загальна сума, яку необхідно буде сплатити за квартал, складає 700 млн. доларів.

При цьому, власне за транзит за цей же період, Україна отримає близько 500 млн. доларів, зауважив Соколовський.

Реклама:

"Ми фактично будемо доплачувати за те, що виконуємо нашу угоду про транзит. Ми сподіваємося, що в ІІ та ІІІ кварталах ситуація покращиться, але це не є бізнес, завдяки якому заробляються гроші", - наголосив він.

Він також розповів, що РНБО рекомендує уряду затвердити газовий баланс, фінансовий план Нафтогазу, а також внести до парламенту зміни до бюджету в частині покриття дефіциту НАКу.

"Рішення ради зводиться до конкретних вказівок у визначені терміни, а саме йдеться про терміни, що до 15 лютого, до 1 березня і до 1квітня відповідно Кабмін має затвердити баланс газу на 2009 рік, затвердити фінансовий план Нафтогазу, в якому чітко вказати обсяг коштів, які необхідно ввести в компанію", - сказав він.

"Кабінет міністрів також має внести до парламенту проект змін до держбюджету 2009 в тому числі в частині стосовно покриття фінансового дефіциту Нафтогазу. Ці заходи мають бути вжиті, щоб унеможливити банкрутсвтло Нафтогазу", - наголосив Соколовський

Він знову розкритикував газові угоди, підписані урядом Тимошенко.

За його словами, РНБО підтримало тези економічного та юридичного обґрунтувань газових контрактів, зроблені відповідно заступниками голови секретаріату президента Олександром Шлапаком та Ігорем Пукшиним.

"Ці контракти є згубними для української економіки і національної безпеки. Таким чином створено юридичну загрозу нормальному функціонуванню Нафтоазу", - наголосив він.

Водночас Соколовський зазначив, що Україна в повному обсязі виконуватиме підписані документи, а питання можливого перегляду контрактів не обговорювалося на РНБО і не планується до обговорення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!