"Неприхильність" МВФ підвищить тиск на курс гривні

Середа, 11 лютого 2009, 14:09
 

Відсутність в України доступу до ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ) підвищить тиск на курс гривні.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Якщо виникне велика затримка з траншем МВФ психологічний ефект буде величезним. Однак співпраця з Фондом важлива не тільки з точки зору психологічних реакцій інвесторів, але й у прямому монетарному плані. Припущення, що без програми з Фондом можна залучити достатні ресурси в альтернативних джерелах - це ілюзія, що загрожує болючим розчаруванням ", - сказав він.

Радник голови НБУ пояснив, що без співпраці з МВФ Україна втратить доступ до ресурсів Світового банку, тоді як умови можливого залучення коштів від суверенних донорів суттєво погіршаться.

Разом з тим, вважає Литвицький, поки перспектива отримання другого траншу коштів від МВФ зберігається.

"Перспектива не втрачена. Перший перегляд програми stand-by не завершений, але досягнутий прогрес заслуговує уваги. Але необхідно бути готовим до додаткових умов Фонду для продовження перегляду і тим більше для направлення рекомендації ради директорів МВФ", - сказав він.

Як повідомлялося, у листопаді МВФ на підставі погодженої з урядом економічної програми надав Києву кредит stand-by розміром близько 16,5 млрд. дол., з яких НБУ одразу отримав 4,5 млрд. дол.

Місії МВФ щоквартально перевіряють виконання Україною умов меморандуму. За первинним графіком, якщо б січнева місія Фонду дала позитивний висновок, наступний транш кредиту вступив би в Україну 15 лютого.

Тепер, однак, незважаючи на продемонстровану Фондом гнучкість по відношенню до України, терміни отримання грошей Фонду залишаються під питанням.

Говорячи про попередні підсумки чергових переговорів з МВФ, Литвицький підкреслив, що основні дискусії зосереджені в сфері бюджетної політики.

"Головні складнощі у фіскальній політиці. Бюджет доведеться переглядати. Тут немає дискусії між учасниками переговорів. Питання полягає в різному розумінні, коли і як це зробити. Постановка питання про корекцію дефіциту бюджету і скорочення витрат цілком обгрунтована", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!