"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава позбавляє Фірташа сировинної бази

Середа, 11 лютого 2009, 10:08
 

Підприємець Дмитро Фірташ може втратити контроль над Вольногорським гірничо-металургійним і Іршанським гірничозбагачувальним комбінатами.

У вівторок стало відомо, що Мінпромполітики виступає проти продовження договорів про їх оренду підконтрольним підприємцю "Кримським титаном", пише видання "Комерсант-Україна".

У цьому випадку підприємство може втратити сировинну базу, а конфлікт, швидше за все, буде вирішуватися в судовому порядку, вважають експерти.

Міністерство промислової політики не планує продовжувати договори оренди Вільногірського гірничо-металургійного (ГМК) і Іршанського гірничозбагачувального (ГЗК) комбінатів, розповів, відповідаючи на запитання голова Фонду держмайна Дмитро Парфененко.

"Всі дії, що вживаються Мінпромполітики останнім часом, говорять про те, що орендні договори продовжено не буде", - відзначив він.

У міністерстві від коментарів відмовилися, але джерело, знайоме із ситуацією, підтвердило цю інформацію виданню.

Вольногорський ГМК і Іршанський ГЗК були передані в оренду терміном на п'ять років найбільшому виробнику двоокису титану в Україні ЗАТ "Кримський титан" у вересні 2004 року, термін їхньої оренди закінчується у вересні поточного року.

І хоча держава має 50% +1 акцію в "Кримському Титані" через ДАК "Титан", оперативне управління підприємством здійснює власник 50% -1 його акції - OstChem Holding AG, що входить до Group DF Дмитра Фірташа.

У Мінпромполітики пояснюють своє рішення тим, що ще на початку 2008 року прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила міністерствам і відомствам об'єднати державні активи титанової галузі.

Таким чином, передбачається створити вертикально інтегрований холдинг від видобутку сировини (Вольногорський ГМК і Іршанський ГЗК) до виробництва готової продукції (ДАК "Титан", "Сумихімпром" і "Запорізький тітаномагніевий комбінат").

Однак 2008 року, екс-голова Фонду держмайна (ФДМ) Валентина Семенюк-Самсоненко заявила, що створення холдингу неможливе, поки Вольногорський ГМК і Іршанський ГЗК орендуються "Кримським титаном".

Дмитро Парфененко у вівторок повідомив, що ФДМ не має наміру перешкоджати об'єднання активів титанової галузі.

"Проект постанови про створення держконцерну" Титан України "знаходиться у нас на узгодженні з літа минулого року. Документи застаріли, і зараз ми не можемо ними оперувати, нехай вони повторно звернуться, а ФДМ розгляне цю пропозицію", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: