Знайшли людину, з якої почалася фінансова криза

Середа, 11 лютого 2009, 08:36
 

Названо "винного" в світовій фінансовій кризі.

За розрахунками журналістів Time, це чоловік, який 2003 року в місті Стоктон в Каліфорнії придбав будинок за 250 тис. доларів, скориставшись кредитом, і не зміг його виплатити, повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на "Телеграф".

За словами аналітика Дугласа Макінтайра, американець одержав у компанії Countrywide іпотеку розміром 250 тис. доларів без жодних попередніх виплат. У 2006 році він втратив роботу і оголосив себе банкротом.

А потім наступна людина з цього ж іпотечного пулу відмовилася платити кредит, за ним інший - і так далі, поки не утворилася лавина неплатежів, що звалила ринок американської нерухомості, а потім - всю світову економіку.

Реклама:

Причина масових відмов платити за іпотекою зумовлена самою іпотечною схемою, розробленою фінансистами з Волл-стріт і орієнтованою на позичальників з неблагополучною кредитною історією, пише Макінтайр.

Іноді для отримання такої позики не вимагалося ні попередніх платежів, ні надання даних про доходи.

Масова видача кредитів для "неблагополучних" почалася 2003 року. Перші три роки виплати по кредиту були пільговими, а коли в 2006-2007 роках загальне підняття виплат, згідно із схемою, збіглось із збільшення безробіття в США, почалася "лавина" банкрутств і виселень з будинків.

Крім того, під заставу цих кредитів були створені вторинні цінні папери - деривати - які одержали високий рейтинг надійності. Тому масове банкрутство позичальників 2007 року потягло падіння цих цінних паперів у ціні та початок кредитної кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: