НБУ продовжить підтримку курсу гривні

Вівторок, 10 лютого 2009, 10:56
 

Національний банк України (НБУ) продовжить підтримку курсу гривні, знімаючи пікові навантаження на міжбанківський валютний ринок.

Про це повідомив виконуючий обов'язки голови НБУ Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"Нацбанк збереже присутність на міжбанку, будемо згладжувати піки", - сказав він.

При цьому в.о. голови Нацбанку відзначив необхідність додаткового аналізу причин, зростання котирувань, оскільки з точки зору зовнішньоторговельного балансу ситуація дещо покращилася.

"Експортні надходження в січні вже збільшилися на 10% порівняно з груднем минулого року", - пояснив Шаповалов.

У зв'язку з цим він підкреслив, що в збереженні стабільного курсу зацікавлені самі банки, які вже усвідомлюють наявність істотних труднощів у позичальників з погашенням валютних кредитів навіть за тим курсом, що є сьогодні.

Як повідомлялося, ринковий курс гривні на міжбанку в понеділок, 9 лютого, зберігся на рівні до 8,20 грн./дол.

Нацбанк у цей день продав близько 90 млн. дол. за курсом 7,79 грн./дол. Сукупний обсяг операцій з доларом склав майже 255 млн./дол. В цілому з початку 2009 року курс гривні на міжбанку знизився на 1,23%, з 8,05 грн./дол.

В.о. голови НБУ також повідомив, що для підтримки національної валюти центральний банк з початку року продав на міжбанку 2,1 млрд. дол.: ця сума могла бути істотно менше, якщо б не було гострої політичної дискусії про діяльність Нацбанку.

За словами банкіра, тільки для стабілізації курсу після парламентських слухань про діяльність НБУ в кінці січня-2009 центральний банк був змушений провести інтервенції на 450 млн. дол.

Разом з тим Шаповалов підкреслив, що якщо курс вдалося утримати від надмірних коливань, то ситуація з відтоком депозитів з банківської системи в минулому місяці суттєво погіршилася.

Сукупний відтік депозитів у січні склав 19 млрд. грн., або 5,2%, тоді як у грудні цей показник знизився до 0,01% і був навіть зафіксований приріст гривневих внесків на 157 млн. грн.

За його даними, відток депозитів з початку лютого вже склав 1,8 млрд. грн.

"Макроекономічна ситуація дійсно важка. Вона гірше, ніж та, яка прогнозувалася раніше. Тому Нацбанку і банкам необхідно працювати єдиною командою над вирішенням поставлених завдань.", - сказав Шаповалов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: