Ющенко ветував ще один антикризовий закон

П'ятниця, 9 січня 2009, 19:11
 

Президент Віктор Ющенко ветував закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості".

Відповідне рішення президент ухвалив за зверненням Міністерства фінансів, Міністерства юстиції та Державної митної служби.

Як зазначено у зверненні, прийнятий закон порушує цілу низку актів вищої законодавчої сили та міжнародних зобов'язань України.

По-перше, Законом тимчасово, до 1 січня 2011 року, звільняються від сплати ввізного мита обладнання та комплектуючі вироби до нього окремих товарних груп визначеними підприємствами. При цьому передбачається, що порядок ввезення, перелік таких підприємств та обсяги товарів встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Реклама:

Надання Кабінету Міністрів права встановлювати переліки промислових підприємств та обсяги товарів, на які поширюються зазначені пільги, не тільки не відповідає конституційним положенням, за якими система оподаткування, податки і збори встановлюються виключно законами, та положенням щодо рівності усіх суб'єктів права власності перед законом, але й створює передумови для можливості лобіювання інтересів певних суб'єктів підприємництва, повідомляє прес-служба президента.

Законом "Про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України" запроваджено на 5 років мораторій на надання нових та розширення існуючих пільг.

По-друге, закон тимчасово до 1 січня 2011 року передбачає, що закупівля товарів, робіт і послуг за державні кошти здійснюється у вітчизняних виробників цих товарів, робіт і послуг, крім товарів, які не виробляються в Україні.

Ці заходи не відповідають зобов'язанням України перед Світовою організацією торгівлі в частині безумовного додержання норми Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1947 року щодо надання товарам, які є походженням з території будь-якої договірної сторони та увозяться на територію іншої договірної сторони, режиму не менш сприятливого, аніж режим, наданий аналогічним товарам національного походження.

Крім того, вищенаведене положення закону не узгоджується і з основними принципами, визначеними Директивами Європейського Союзу, та перешкоджатиме формуванню зони вільної торгівлі.

По-третє, передбачений актом строк набрання ним чинності - з 1 січня 2009 року - визначений без урахування передбачених Законом змін, що впливають на формування доходної частини бюджету, а тому не узгоджується зі статтею 27 Бюджетного кодексу України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!