"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У 2009 долар коштуватиме 9,5 гривні

П'ятниця, 9 січня 2009, 14:19 -

Середньорічний курс гривні у 2009 році складе 9,5 грн/дол і українська влада протягом року зможе зупинити вільне падіння гривні.

До кінця року значення курсу буде дорівнювати 8,5 дол/грн, прогнозують аналітики інвестиційної компанії Dragon Capital.

На думку експертів компанії, гривня по відношенню до долара США  за останні три місяці девальвувала на 40%, через зміну Нацбанком своєї політики.

"На відміну від 1998-99 рр., коли українська влада намагалася стабілізувати гривню шляхом прив'язки до долара, сьогоднішня валютно-курсова політика має риси режиму плаваючого валютного курсу", - говориться в прес-релізі компанії.

Реклама:

Аналітики Dragon Capital вважають, що таким чином гривня піде траекторією, якою слідували валюти у країнах, що розвиваються, Південної Америки.

"Спочатку гривня досягне дна, яке в середньому знаходилося майже на 60% нижче докризовогоі рівня, а потім стабілізується на новому рівнозважному рівні, в середньому на 40% нижче за докризові значення", - говорять експерти компанії.

Економісти вважають, що відновлення експорту стане ключовим чинником стабілізації гривні.

Реклама:

"На тлі очікуваного падіння об'ємів імпорту, обумовленого його здорожчанням унаслідок девальвації гривні, скороченням внутрішнього попиту і зниженням цін сировини на світових ринках, відновлення експорту, очікуване в 3-4 кварталах 2009 р., призведе до звуження дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, а, можливо, навіть забезпечить позитивне сальдо в 2-му півріччі 2009 р", - говорить економіст Dragon Capital Олена Белан

На її думку, не зважаючи на масштабні інтервенції в жовтні-листопаді минулого року, НБУ має досить власних коштів і, враховуючи 

"До цього ж можна додати майже 10 млрд доларів, які Україна може отримати від МВФ цього року. Таким чином, Україна цілком зможе покрити дефіцит іноземної валюти.", - зазначає експерт.

Dragon Capital- найбільша інвестиційна компанія України, надає повний спектр брокерських і інвестиційно-банківських послуг. Під управлінням компанії знаходиться більше 1 млрд доларів.

Реклама: