Ціни на житло в Києві продовжать знижуватися

П'ятниця, 9 січня 2009, 16:22
 

Зниження цін на житло в Києві в поточному році продовжиться, однак уточнити динаміку зниження вартості житла експерти не беруться.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство нерухомості (АН) "Планета Оболонь".

"Прогноз на 2009 рік дати дуже складно. Потужна криза, яка зараз, судячи з усього, тільки розгорається, здатна перекреслити будь-які прогнози. Основних сценаріїв (розвитку ринку житла в Києві), на наш погляд, два. І обидва передбачають істотне зниження цін на київську нерухомість. Відрізняються вони темпами і розміром зниження. У першому випадку темпи стрімкі, у другому - плавні", - йдеться в прес-релізі компанії з посиланням на її експертів.

За даними агентства, в грудні 2008 року ціни на вторинне житло в столиці знизилися на 9,2% - до 2409 дол. за 1 кв. м.

Експерти відзначають, що багато продавців на ринку житла психологічно не готові до різкого зниження цін - вони вирішили перечекати декілька років, зберегти житло для дітей та онуків і тимчасово спробувати здати житло в оренду.

Крім того, за їхніми даними, збільшується різниця між ціною пропозиції житла та ціною продажу.

За даними компанії, середня ціна продажу 1 кв. м вторинного житла в Києві в грудні становила 1835 дол., тоді як у листопаді - 2661 дол., жовтні - 2859 дол.

В цілому, за даними агентства, з січня до грудня 2008 року середня ціна продажу 1 кв. м в усереднених квартирах знизилася на 32,4%.

Згідно з його даними, у грудні київські квартири були продані в середньому на 35,9% дешевше "середньостатистичних" цін пропозицій в даному сегменті ринку, тоді як в окремих випадках цей показник перевищував 50%.

У 2008 році у складі пропозиції на вторинному ринку житла двокімнатних квартир становила 41%, однокімнатних - близько 26%, трикімнатних - 29%.

Крім того, експерти відзначають зростання в 3% питомої ваги квартир у нових будинках.

"Аналізуючи рівні зарплат більшості категорій орендарів, можна говорити про їх зниження приблизно вдвічі. Вважаємо, що і орендні ставки знизяться відповідно", - додають вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!