"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газпром хоче залізти на українські ГТС, та ще й в документи

П'ятниця, 9 січня 2009, 12:32
 

Міжнародна експертна комісія з контролю за транзитом природного газу через Україну повинна мати право вільного доступу до документації та об`єктів газотранспортної системи (ГТС) України, а також до підземних сховищ газу, йдеться в опублікованому "Газпромом" протоколі про створення комісії.

Цей документ уже підписаний російською стороною, проте поки що не підписаний з боку Єврокомісії і зустрів заперечення з української сторони, повідомляє УНІАН з посиланням на РІА "Новости".

Київ наполягає на участі в організації моніторингу тільки української сторони і Європейської комісії (ЄК).

Згідно з протоколом, комісія має бути сформована з представників Міністерства енергетики Росії, Міністерства палива та енергетики України, представників ЄК і виробників, покупців і перевізників газу і незалежних експертів.

Реклама:

"Кожна сторона призначає одного представника зі свого боку до складу комісії і повідомляє інші сторони про це призначення", - наголошується в документі.

Функціями і завданнями комісії є контроль за виконанням контрактних зобов`язань щодо транзиту природного газу через територію України, моніторинг технічного стану ГТС України, включаючи підземні запаси газу, країни, що знаходяться на території, а також розгляд інших питань і складання рекомендацій і пропозицій стосовно оптимізації транзиту природного газу через територію України.

"Комісія та її представники наділяються, відповідно до цієї угоди, повноваженнями, необхідними для виконання вказаних вище цілей, функцій і завдань, включаючи також і право вільного доступу до документації та об`єктів ГТС України, а також і до підземних сховищ газу", - сказано в документі.

Делегація "Газпрому" на чолі з головою правління Олексієм Міллером побувала напередодні в Брюсселі.

Міллер проінформував керівництво Євросоюзу і Єврокомісії про кризову ситуацію, що склалася, з транзитом російського газу територією України до Європи і про причини, що викликали кризу.

Основним питанням, яке обговорювали на зустрічах, став комплекс заходів для відновлення транспортування російського газу територією України в найближчі терміни. Була досягнута принципова домовленість про створення багатобічного комітету незалежних спостерігачів для роботи на газовимірювальних вузлах ГТС України.

"Щойно міжнародні спостерігачі з`являться на об`єктах української газотранспортної системи, Україна має негайно відновити транзит російського газу до Європи", - заявив Міллер.

Голова правління холдингу підкреслив, що залучення незалежних спостерігачів дасть змогу в повному обсязі забезпечити постачання газу до Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: