Євросоюз каже, що досяг угоди з Росією

П'ятниця, 9 січня 2009, 10:25

Євросоюз заявив, що досяг угоди з Росією про спостереження за транзитом газу через Україну, і тепер подача палива до Європи буде відновлена, повідомляє британська телерадіокорпорация Бі-Бі-Сі.

За словами прем'єр-міністра головуючої в ЄС Чехії Мірека Тополанека, він погодив в четвер з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель умови перевірки спостерігачами процесу входу і виходу російського газу через Україну, цитує Бі-Бі-Сі "Інтерфакс-Україна".

Проте, як повідомляють кореспонденти Бі-бі-сі в Брюсселі, поки не ясно, чи стане ця домовленість офіційною угодою.

8 січня 2009 року за ініціативою Брюсселя відбулася телефонна розмова президента України Віктора Ющенка з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу.

Реклама:

Баррозу проінформував Ющенка про результати консультації з представниками Української та Російської сторін, які відбулися 08.01.2009р. в Брюсселі.

Ющенко підтвердив готовність української сторони негайно поновити транзит російського газу, як тільки буде відновлено постачання з території РФ, повідомляє прес-служба президента.

Голова Європейської Комісії висловив вдячність президенту України за готовність прийняти спостерігачів на транзитних пунктах та підтвердив намір Європейського Союзу зробити все можливе для якнайскорішого врегулювання ситуації.

Баррозу високо оцінив особисту роль президента України та виваженість позиції Української сторони у вирішенні ситуації, що склалася, та висловив сподівання, що вже найближчим часом за участю ЄС будуть знайдені шляхи розв'язання проблеми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!