Акції хіміків та металургів постраждають через газ

Четвер, 8 січня 2009, 18:56
 

Газовий конфлікт на даний момент не має впливу на український фондовий ринок через мінімальну активність гравців, однак його затягування відіб'ється, в першу чергу, на паперах підприємств хімічної та металургійної галузей.

Так вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

Начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" Володимир Ланда відзначив, що нинішній конфлікт між Україною і Росією став їх найбільш гострим газовим протистоянням з часів розпаду СРСР.

За словами експерта, газовий конфлікт не матиме впливу на український фондовий ринок, оскільки в першій половині січня ринкова активність традиційно практично нульова.

"У той же час при затягуванні газового протистояння, в першу чергу, можуть постраждати котирування акцій найбільш залежних від "блакитного палива" компаній, перш за все в металургійній і хімічній галузях економіки", - підкреслив Ланда.

Начальник аналітичного відділу КУА "ТАСК-інвест" Андрій Шевчишін також говорить про мінімальний вплив газового конфлікту на український фондовий ринок через його низьку активність.

"Основним ризиком є можлива ціна на газ у 400 дол. за 1 тисячу куб м. При цьому газотранспортні проекти РФ - Північний і Південний потік - в довгостроковій перспективі позбавлять Україну основного важеля впливу - транзиту газу, що робить перехід на ринкове ціноутворення неминучим", - сказав він.

Як зазначив Шевчишін, при вартості газу 400 дол. за 1 тисячу куб м ціна кінцевої продукції українських металургійних підприємств при нульовій рентабельності стане на 5-10% дорожче від ринкової.

Девальвація гривні до 8-8,5 грн. за долар дозволить працювати підприємствам з нульовою рентабельністю.

"Висока вартість газу призведе також до зниження виробництва в хімічній галузі, зокрема вартість виробництва азотних добрив зросте не менш ніж на 25%", - додав він.

"Не можна виключати, що дії Росії спрямовані на підвищення європейських цін на газ, а також на дискредитацію України як транзитної держави з метою прискорення реалізації проекту будівництва альтернативного газопроводу Nord Stream", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: