"Газпром" знову каже, що газ повинна пустити Україна

Четвер, 8 січня 2009, 18:08
 

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що Україна повинна буде відновити транзит російського газу в ЄС відразу після того, як до виконання своїх функцій приступить незалежний моніторинг.

"Ми домовилися з європейськими партнерами, що буде створений механізм незалежного спостереження... Як тільки міжнародні спостерігачі з'являться на об'єктах газотранспортної системи, відразу Україна повинна відновити транзит", - заявив він у четвер у Брюсселі на прес-конференції.

У зв'язку з цим голова "Газпрому" висловив упевненість, що робота такого механізму дозволить забезпечити стовідсоткове постачання газу в ЄС, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Але найголовніше зараз, щоб Україна допустила моніторинг. Ми сподіваємося, що таке рішення буде ухвалено дуже швидко", - сказав він.

Реклама:

Міллер також заявив, що механізм незалежного контролю почне працювати "негайно".

Разом з тим він не зміг назвати конкретної дати, коли постачання російського газу в країни ЄС будуть відновлені, пов'язуючи це з початком роботи незалежних спостерігачів на об'єктах газотранспортної системи.

Крім того, Міллер повідомив, що в середу в ході телефонної розмови між канцлером Німеччини Ангелою Меркель і прем'єром Росії Володимиром Путіним, канцлер виступила з пропозицією про створення міжнародного комітету з незалежними спостерігачами, які забезпечать контроль поставок російського газу в ЄС.

"Ми повністю підтримуємо таку ініціативу", - підкреслив він.

За його словами, російська сторона вже звернулася з листами до компаній, що споживають російський газ із пропозиціями про участь у роботі такого комітету.

Міллер стверджує, що вже отримано підтвердження від 10 таких компаній.

Крім того, за його словами, до такого комітету повинні входити представники міністерств енергетики Росії й України, а також представники Європейської комісії.

"Відповідний протокол був переданий на зустрічі з Європейською комісією. Ми сподіваємося, що він буде оперативно розглянутий і прийнятий", - підкреслив він.

"Ми цінуємо репутацію надійного постачальника, і готові постачати Європі газу стільки, скільки їй потрібно", - заявив він.

У зв'язку з цим він назвав ситуацію, що склалася з постачаннями газу в ЄС такою, яка "виходить за межі розумного".

"Україна не виконує свої функції як транзитна країна", - вчергове звинуватив Україну голова "Газпрому".

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: