Міллер запропонував країнам ЄС подати на Україну до суду

Четвер, 8 січня 2009, 16:53
 

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що країни ЄС, які вважають себе постраждалими у зв'язку з припиненням поставок російського газу через територію України, мають право подати на неї до суду.

Про це він заявив у четвер у Брюсселі на прес-конференції після закінчення зустрічі з президентом Європейського парламенту Гансом Гертом Поттерінгом, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

За словами голови "Газпрому", в ході перебування в Брюсселі - в Європейській комісії та Європарламенті - російська сторона звернула увагу на існування механізму Енергетичної хартії.

"Держави, які вважають себе з постраждалими ... мають право подати на Україну до суду, і цей механізм повинен бути задіяний", - переконаний Міллер.

Разом з тим він знову заявив про необхідність якнайшвидшого відновлення поставок газу до ЄС.

"Ми сподіваємося, що механізм незалежного контролю почне працювати негайно", - зробив акцент він.

Відповідаючи на питання про відновлення поставок газу Україні, голова "Газпрому" підкреслив, що слід розділити питання транзиту російського газу через територію України в ЄС і угоду про постачання газу до України.

Міллер відзначив, що договір між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" щодо транзиту діє до 31 грудня 2010 року, яким визначені обсяги та транзитні ставки.

"І договір на транзит не є предметом переговорів", - заявив він.

Міллер ще раз підкреслив, що терміновим завданням є відновлення транзиту територією України.

"Цю задачу ми повинні вирішити сьогодні", - підсумував голова "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: