Прем'єри України та Росії чекають на євроспостерігачів

Середа, 7 січня 2009, 17:13 -
Президент Єврокоміссії Жозель Мануель Баррозу заявив, що одержав гарантії від прем'єр-міністрів України і Росії Юлії Тимошенко та Володимира Путіна про те, що вони згодні прийняти європейських спостерігачів для того, аби установити реальну ситуацію з постачаннями газу в Європу.

Про це повідомляє агенство "Інтерфакс".

У Брюсселі чекають підтвердження згоди обох прем'єрів, сказав він у Празі під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком. Трансляція велася в Єврокоміссії в Брюсселі.

"Ми одержали гарантії від прем'єр-міністра Путина і прем'єр-міністра Тимошенко про те, що вони обоє приймають міжнародних оглядачів, щоб перевірити на місці що працює в дійсності", - сказав Баррозу.

Він пояснив, що під час телефонної розмови Путін завірив його, що Росія подає газ, призначений для європейських споживачів, в українську систему, "але є проблеми з транзитом через Україну".

Реклама:

У свою чергу Тимошенко завірила Баррозу, що проблем із транзитом газу через українську територію нема.

"Таким чином, виходить, що якщо обоє - Росія та Україна - поводяться так, як вони говорять, то проблем бути не повинно. Ми дійсно сподіваємося, що Росія поставила газ в українську систему, а Україна не перериває постачання газу", - сказав Баррозу.

Разом з тим він вважає, що критично важливо відновити постачання газу негайно. "Для європейського споживача все одно, де створена проблема - у Росії або в Україні. Зараз газ з Росії не постачається в наші країни", - підкреслив він.

Президент Єврокоміссії висловив сподівання, що постачання газу будуть відновлені найближчим часом, у зв'язку з чим репутація і України, і Росії як надійних партнерів в енергетичній сфері не постраждає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: