Нацбанк відхрещується від 22,3% інфляції у 2009 році

Середа, 7 січня 2009, 11:04

Інфляція за підсумками 2008 року склала 22,3%, що є рекордно високим показником після 2000 року, коли інфляція досягла 25,8%.

 

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький з посиланням на дані Держкомстату, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

 

 

Ріст споживчих цін в Україні в грудні 2008 року прискорився до 2,1% у порівнянні з 1,5% у листопаді та 1,7% -- в жовтні, 

 

Литвицкий висловив думку, що основним фактором прискорення інфляції в грудні став різкий ріст бюджетних витрат, у підсумку дефіцит держбюджету, збільшився до 9 млрд грн.

 

"Негативно позначилися також на ціновій динаміці девальваційна риторика і накрутка очікувань", -- додав керівник групи радників глави НБУ.

 

За його словами, внесок Нацбанку в інфляцію відсутній, тому що обсяги продажу валюти в грудні з резервів практично були дорівнюють обсягам рефінансування.

 

Як повідомлялося, уряд  прогнозував інфляцію на цей рік 9,6%, а влітку погіршив цей показник до 15,9%.

 

Однак наприкінці листопада Міністерство економіки знову змінило прогноз, оцінивши інфляцію за підсумками року на рівні близько 21,5%.

 

Інфляція в Україні в 2007 році склала 16,6%.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: