В Росії до України претензії щодо транзиту газу є, в Європи - ні

Вівторок, 6 січня 2009, 10:27

Москва намагається звинуватити Київ у нібито "крадіжці газу" при повній відсутності будь-яких скарг з боку європейських партнерів.

Про це інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив радник з енергетичних питань місії України при ЄС В'ячеслав Княжницкий.

"Вони хочуть довести, що ми нібито крадемо газ. Найцікавіше те, що в нас дотепер, за всі ці дні, немає жодної скарги з європейської сторони з приводу того, що, нібито, Україна краде газ", - прокоментував він рішення президента Росії Володимира Путина і глави "Газпрому" Олексія Міллера скорочувати постачання газу на російсько-український кордон в обсязі, рівному "украденому Україною" обсягові газу - 65,3 млн кубометрів.

"Це - дивне повідомлення. Може, в них своя особлива філософія з приводу того, що таке крадіжка", - додав він.

Реклама:

У той же час, радник відзначив розуміння російської сторони того факту, що Україна повинна використовувати визначені обсяги технологічного газу для того, щоб надійно забезпечити транзит російського газу в європейські країни.

В'ячеслав Княжницкий  здивований наміром "Газпрому" постачати газ трубопроводу "Блакитний потік" через Туреччину.

"Я хочу я подивитися, за якою транзитною ставкою їм це обійдеться, уже не говорячи про відстань. Принаймні, це будуть не ті смішні 1.7 долара, що є на території України. Я гадаю, там ставка буде в районі 5-7 доларів. Це говорить про те, що в основі передачі газу через територію України в них немає ніякої економіки. Тут чиста політика", - вважає радник.
   

Княжницкий назвав дії Росії "чисто політичними спекуляціями і відвертою неправдою".

"Україна дуже прагматично підходить до цим переговорам, просто Росія до цього не звикла. Вперше вони зштовхнулися з нормальною позицією, коли один хоче купити, а другий хоче продати. Природно, один хоче купити дешевше, другий - продати дорожче. Але завжди при цьому знаходиться компроміс, і тут диктат просто неможливий", - висловив думку співрозмовник агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!