Суд заборонив "Нафтогазу" транзит російського газу за старою ціною

Понеділок, 5 січня 2009, 12:40


 Господарський суд Києва своєю ухвалою заборонив НАК "Нафтогаз України" здійснювати в 2009 році транзит російського природного газу територією України за ціною 1,6 дол за 1000 куб. м на 100 км відстані.

Про це з посиланням на Міністерство палива й енергетики повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Суд прийняв ухвалу в забезпечення позову Мінпаливенерго про визнання недійсними угод про транзит російського природного газу територією України, що укладені до кінця 2010 року.

"Підставою визнання їх недійсними є те, що угоди укладені колишнім заступником глави правління НАК "Нафтогаз України" Ігорем Вороніним, що не мав на це відповідних повноважень з боку Кабінету міністрів України", - говориться в повідомленні міністерства.

Реклама:

Розгляд справи по суті призначено на 9 січня 2009 року.

Як повідомлявся, "Газпром" з 1 січня 2009 року припинив постачання газу в Україну через недомовленість про ціну таких постачань і тарифної ставки на транзит.

Російська монополія продовжує поставляти природний газ транзитом через Україну, і при цьому вважає незаконним використання українською стороною частини цього газу в якості технічного для забезпечення транспортування. На її думку, транзитний контракт продовжує діяти.

У той же час НАК "Нафтогаз України" наполягає, що під час відсутності погоджених умов транзиту має право направляти частина подаваного Росією на вхід української ГТС газу для забезпечення його транзиту.

Зокрема, "Газпром" станом на ранок 4 січня поставляв на вхід української газотранспортної системи (ГТС) 289,7 млн куб. м природного газу на добу, з яких "Нафтогаз України" використовував для його транзиту 25,2 млн куб. м і забезпечив на виході 264,5 млн куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: