"Газпром" скорочує транзит газу, щоб дискредитувати Україну?

Понеділок, 5 січня 2009, 12:14
Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар не виключає, що російський "Газпром" навмисно скорочує обсяги транзитного блакитного палива, щоб дискредитувати Україну.

Про це він сказав в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Російська сторона попередила про зниження добових обсягів транзиту блакитного палива газогоном "Союз" на понад 50 мільйонів кубометрів. Жертвами цього, за словами Гончара, стануть Словаччина, Чехія, Австрія та Німеччина.

На думку експерта, таким чином "Газпром" прагне дискредитувати Україну, як надійного транзитера і спонукати європейців до побудови обхідних газових шляхів.

"І економічна криза, і надзвичайно проблемний стан Газпрому не дає можливості реалізувати ці амбітні політично вмотивовані проекти. Вони можуть бути реалізовані тільки коштом європейських платників податків", - зазначив Гончар.

За його словами, ситуація ускладнюється відсутністю на східному кордоні України відповідних лічильників, аби негайно викрити закиди в крадіжках газу, а Єврокомісії для перевірки звинувачень з боку "Газпрому" потрібен додатковий час.

Українські експерти радять встановити газові лічильники на східному кордоні, аби запобігти закидам у крадіжках газу, зазначає радіо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: