Українські труби починають здавати

Неділя, 4 січня 2009, 15:56

"Нафтогаз України" вимагає від "Газпрому" негайного поновлення рівномірного постачання газу за всіма основними транзитними напрямками постачання російського газу до Європейських споживачів.

У своїй заяві компанія зазначає, що відсутність технічної угоди між "Нафтогазом" та "Газпромом" не дає можливості визначити технічні обсяги та напрямки для рівномірного розподілення обсягів транзитного газу для країн ЄС. Таким чином, "Газпром" свідомо йде на невиконання своїх зобов’язань перед Європейським Союзом.

"Нафтогаз" отримав попередження про зниження обсягів транзиту російського газу на 52 млн. куб. метрів на добу на одному з чотирьох головних транзитних напрямків (транзитний коридор "Союз" з 72 до 20 млн. куб. метрів на добу). За таких обставин, даний напрямок фактично виводиться зі схеми постачання газу до країн Європейського Союзу.

А саме, навіть при формальному збереженні "Газпромом" постачання заявлених обсягів транзиту, "Нафтогаз" технічно не зможе забезпечити перерозподіл зазначеного обсягу між країнами-транзитерами.

Реклама:

Таким чином, ситуація, що склалася, повністю засвідчує той факт, що "Газпром" не в змозі виконати свої зобов’язання перед країнами ЄС. "Нафтогаз України" розцінює дії "Газпрому" як такі, що ставлять під загрозу енергетичну безпеку України та Європи, що може призвести до непередбачуваних наслідків для всієї газотранспортної системи Європи.

Компанія вимагає від "Газпрому" припинити технічні маніпулювання з обсягами та напрямками постачання газу, синхронізувати роботу газотранспортних систем Росії, України та Європи і повернутися до конструктивної динаміки переговорного процесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: