"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" не проти посудитися з "Газпромом"

Неділя, 4 січня 2009, 11:56

НАК "Нафтогаз України" має намір подати зустрічний позов у Стокгольмський арбітраж у випадку звернення до нього ВАТ "Газпром" з позовом проти НАК.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

НАК "Нафтогаз" позитивно сприймає намір ВАТ "Газпром" вирішити спірні питання на принципах загальносвітової практики, говориться в заяві компанії.

"Нафтогаз" відзначає, що подача позову не вплине на обсяги транзиту російського газу по території України.

Реклама:

Компанія вважає, що "відсутність контракту на поточний рік відносно транзиту російского газу не дає НАК "Нафтогаз України" правових і технічних можливостей транспортувати російський газ по території України". І єдиним дійсним наразі документом залишається угода від 2004 року щодо співпраці в 2005 році.

"При умовах вартості газу 418 дол. США за тис. куб. метрів, умови Протоколу також залишаються легітимними. Таким чином, міжурядова договірна ставка транзиту, по якій НАК повинен одержати 23 млрд. куб. метрів газу, повинна становити 9,14 дол. США за тис. кубометрів на 100 кілометрів", - говориться в заяві.

У той же час, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив "Інтерфаксу" у ніч із суботи на неділю, що заява "Нафтогазу" про відсутність контракту на транзит не відповідає дійсності.

"І взагалі, заява про те, що контракт відсутній, і намір подавати зустрічний позов у рамках контракту, який сам же "Нафтогаз" вважає недіючим, це просто абсурд", - підкреслив представник "Газпрому".

Як відзначається в тексті юридичного висновку, зробленого на прохання "Газпрому" DLA Piper і переданого "Інтерфаксу", "довгостроковий контракт є дійсним і обов'язковим для сторін договором, що на сьогоднішній день містить достатні умови, необхідні для його виконання сторонами".

"З погляду шведського законодавства, довгостроковий контракт відповідає всім вимогам дійсної й обов'язкової для сторін угоди", - говориться в висновку.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!