У Нацбанку зізнаються, що падіння гривні сталося через них

Субота, 31 січня 2009, 13:27

Політика Національного банку України, щодо обмінного курсу гривні була помилковою.

У цьому зізнається  голова ради Нацбанку Петро Порошенко, у своїй статті для тижневика "Дзеркало тижня" .

"Навряд чи може бути визнаний обгрунтованим такий підхід Національного банку до курсоутворення, за якого в грудні минулого року, коли необхідно було розраховуватися за газ, НБУ допустив різке падіння курсу гривні, а в поточному році спрямовує на підтримку гривні по 0,5 млрд. дол. щотижня", - пише банкір.

За його словами, лише з 20 по 23 січня було використано понад 362 млн. дол. золотовалютних резервів, а з початку цього року по 28 січня включно — понад 1,4 млрд. дол.

Реклама:

"Такі величезні кошти вочевидь потребують більш ефективного використання", - пише Порошенко.

Він додає, що запроваджений Національним банком з метою обмеження попиту з боку імпортерів механізм валютних аукціонів, повністю себе дискредитував.

"Задовольняючи заявки лише тих покупців, які запропонували найвищий обмінний курс іноземної валюти до гривні, НБУ штучно збільшує розрив між офіційним та ринковим курсом, тоді як слід виконувати прямо протилежне завдання — усунення множинності курсів",- додає Порошенко.

При цьому він зазначає, що баланс попиту та пропозиції на валютному ринку має бути забезпечений шляхом формування рівноважного обмінного курсу із застосуванням у разі потреби інтервенцій НБУ, а не через штучне обмеження доступу контр­агентів.

"Останнє призвело лише до того, що обмінний курс в українських реаліях повністю втратив об’єктивний характер і роль одного з ключових макроекономічних індикаторів", - підсумовує Порошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: