"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко кажуть, що уряд має з МВФ "взаєморозуміння"

П'ятниця, 30 січня 2009, 20:16 -
 

Уряд і Міжнародний валютний фонд знаходять повне взаєморозуміння в питаннях вироблення заходів для боротьби з кризою в Україні і корекції раніше погодженої програми співробітництва.

Про це сказав віце-прем'єр Григорій Немиря в кулуарах п'ятого українського ланчу в Давосі в п'ятницю, організованого Віктором Пінчуком, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Дуже важливо, щоб відбувалося постійне звірення позицій. Повинні бути зроблені взаємопогоджувані кроки. У цих питаннях знаходиться повне взаєморозуміння між урядом і МВФ", - сказав він.

Немиря нагадав, що однією з проблем був розмір бюджетного дефіциту, однак зараз представники МВФ уже краще розуміють ситуацію, оскільки глибина кризи не тільки в Україні, але й у світі виявилася непрогнозованою.

Реклама:

"Тому повинні бути кроки, не передбаченими якимись ортодоксальними поглядами. Хоча, безумовно, будь-які параметри - макроекономічні, фіскальні - повинні бути реалістичними. Це містить у собі і реалістичну оцінку дефіциту бюджету і джерел його фінансування", - сказав віце-прем'єр.

За його словами, у ході переговорів стало ясно, що погоджена в жовтні-листопаді 2008 року програма, підтримана МВФ кредитом stand by, вимагає корекції, у тому числі бюджету.

"Але не повинно бути імпровізації, змін заради змін", - зазначив Немиря.

Він додав, що необхідно відновити довіру до Нацбанку.

За словами віце-прем'єра, прозорість і прогнозованіть процедур у НБУ повинні бути посилені новими інститутами, над створенням яких працює уряд.

По-перше, спеціальним інститутом, який буде відслідковувати питання рекапіталізації банків, по-друге, у середньостроковій перспективі, агентством по керуванню держборгом.

Немиря оптимістично оцінює можливість надання Україні другого траншу кредиту stand by, однак зазначив: до завершення переговорів говорити про їх результат було б некоректно.

Віце-прем'єр також повідомив, що на наступному тижні в Україну прибуває глава європейського департаменту МВФ, а прем'єр Юлія Тимошенко знаходиться в постійному контакті з главою МВФ Домініком Стросс-Канном.

Він також відзначив як позитивний факт зростаючу координацію між МВФ, Всесвітнім банком і Європейським банком реконструкції і розвитку.

На його думку, роль ЄБРР у підтримці України ще буде посилюватися, а допомогти йому в цьому може Європейський інвестиційний банк, що ще не використовував усі свої можливості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: