"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не здатна впливати на створення світової валюти?

П'ятниця, 30 січня 2009, 16:29
 

Міжнародну валюту, запропоновану президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим можна створити протягом 5-10 років.

Так вважають українські експерти, які брали участь в конференції на тему "Шляхи антикризового реагування", пише видання "Дело".

Директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Гєєц вважає, що створення нової світової валюти займе 5-10 років.

"Це одна із стратегій побудови нового полівалютного світу, що озвучуються останнім часом, і вона укладається в пошук альтернативи кредитної експансії останніх 30 років, у глухому куті якої всі виявилися", - заявив Гєєц.

"Необхідно створити економічну конструкцію, яка буде стояти за світовим платіжним засобом, а це мінімум 5-10 років. Швидше можуть з'явитися регіональні валюти, створення яких ініціюють в Латинській Америці, Азії", - прогнозує пан Гєєц.

"Україні треба замислитися над участю в регіональних фінансово-кредитних системах, якщо такі почнуть створюватися", - вважає академік, - Хоч ми і наробили своїх помилок, ми, перш за все жертви існуючої системи кредитної експансії, яку ми завчасно не обмежили 5 років тому".

Всі експерти зійшлися на тому, що Україна не може претендувати на будь-яку роль у випадку створення ні регіонального, ні міжнародного платіжних коштів.

Раніше президент Казахстану запропонував створити єдину світову валюту під егідою ООН, виступаючи 25 січня на бізнес-форумі в Делі.

Він назвав долар недемократичною, неконтрольованою валютою і закликав до створення полівалютного світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!