Підприємствам пропонують не звільняти, а шукати нову роботу

П'ятниця, 30 січня 2009, 12:07

Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття пропонує ввести грошову компенсацію для роботодавців, які не звільняють співробітників, а шукають їм іншу роботу у своїх компаніях.

Відповідний проект постанови схвалений правлінням  Фонду в четвер, пише Комерсант-Україна.

Фонд запропонував керівництву підприємств (за винятком бюджетних, комунальних і неприбуткових) не звільняти співробітників, а тимчасово, на період до напівроку, переводити їх на іншу роботу зі збереженням за ними основного місця або відправляти на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації.

При цьому фонд буде компенсувати роботодавцеві частину витрат - у розмірі мінімальної зарплати (до 1 квітня - 605 грн), сум страхових внесків у фонди загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування, а також оплату п'яти днів тимчасової непрацездатності.

Реклама:

Часткове погашення витрат буде мати місце, якщо роботу тимчасово припинили більш 50% співробітників при середній чисельності штату до 100 осіб, 30% - 101-500 осіб, 20% - більш 501 осіб.

Допомогу не одержать компанії, які мають борги перед Державною податковою адміністрацією і фондом, а також ті, чиї співробітники працюють за сумісництвом або проходять альтернативну службу.

Використана не за призначенням допомога повинна бути повернута підприємством протягом десяти днів з моменту виявлення порушення, в іншому випадку буде нараховуватися пеня - 0,1% від суми виплат фонду.

За даними Держслужби зайнятості, до 27 січня число людей, які звернулися в центри зайнятості, у порівнянні з 1 січня збільшилося на 59,6 тис.- до 935,8 тис. осіб, а кількість вільних вакансій скоротилося на 5,1 тис.- до 86 тис.

Передбачається, що в 2009 році послугами служби зайнятості скористаються 3,2 мільйони осіб. Рівень безробіття, відповідно до розрахунків за методологією Міжнародної організації праці, досягне 8,5-9%.

У фонді заявили, що коментувати проект постанови будуть тільки після його реєстрації в Мін'юсті і Міністерстві праці і соціальної політики.

Сума компенсації в бюджеті фонду може обчислюватися мільйонами. "Точно можна буде сказати, коли Мінфін затвердить бюджет фонду. Мінпраці бюджет підписало, Мінфін - поки ні",- сказав начальник управління організації надання соціальних послуг Державної служби зайнятості Віктор Сухомлин.

За словами аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Олени Осінкіної, сума допомоги настільки мала, що співробітникам вигідніше буде звільнитися і зареєструватися на біржі праці, де компенсація безробітним прив'язана до середньої зарплати, ніж тимчасово переходити на іншу роботу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!