Україна закінчила рік з діркою у 3 мільярди

П'ятниця, 30 січня 2009, 11:01
  У 2008 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України виріс більш ніж у 2 рази - до 11,9 мільярдів доларів (6,7% ВВП) проти 5,3 мільярдів (3,7% ВВП) у 2007 році.

У цілому за рік сальдо платіжного балансу склало -3,1 мільярди доларів, пише газета "Дело".

Цілком провальним став IV квартал 2008 року, коли був зафіксований дефіцит як поточного, так і фінансового рахунку в розмірі -9,3 мільярди доларів.

"Відбувся відтік коштів населення з банків і переведення їх у валюту, - говорить аналітик інвестиційної компанії Astrum Мар'ян Федоришин. -  Крім того, у жовтні різко виріс обсяг імпорту".

У результаті Нацбанк був змушений покривати дефіцит платіжного балансу за рахунок золотовалютних резервів і кредиту Міжнародного валютного фонду.

Реклама:

Експерти прогнозують, що в 2009 році сальдо платіжного балансу трохи вирівняється.

"Ми очікуємо, що дефіцит платіжного балансу складе цього року близько 1% ВВП, але цілком імовірно, що ми навіть вийдемо в плюс", - констатує економіст інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко.

За словами експерта, це буде можливо за рахунок різкого скорочення імпорту і падіння внутрішнього попиту на імпортні товари.

Разом з тим скоротиться й обсяг прямих іноземних інвестицій.

За прогнозами "Конкорд Капіталу", їх обсяг складе 7,5 мільярда доларів проти 9,9 мільярда доларів у 2008 році.

"Здебільшого це будуть угоди по злиттю-поглинанню", - відзначає Пархоменко. Зокрема в сфері банківського сектора.

Експерти роблять більш песимістичний прогноз. Директор по стратегічному розвитку компанії UFC Capital Сергій Кульпинський стверджує, що цього року банкам доведеться погасити за кредитами близько 30-40 мільярдів доларів.

"Сумніваюся, що ця сума буде кимсь рефінансуватися", - відзначає Кульпинський.

За оцінками НБУ, зовнішній борг, який повинні будуть погасити підприємства і банки в I кварталі 2009 року, складає 6,2 мільярди доларів.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: