МВФ хоче позичити в Японії гроші для України

П'ятниця, 30 січня 2009, 10:16

Міжнародний валютний фонд (МВФ) може взяти в борг в уряду Японії 100 млрд. дол. і розглядає можливість розміщення облігацій, щоб одержати додаткові фінансові ресурси для підтримки особливо сильно потерпілих від кризи країн.

Заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі сказав на форумі в Давосі, що поки у фонду достатньо коштів, незважаючи на досягнуті в останні місяці домовленості про надання в цілому майже 50 млрд. дол. Пакистану, Україні, Ісландії, Угорщині, Латвії.

У той же час, фонд хотів би подвоїти обсяг наявних у нього фінансових ресурсів, довівши їх приблизно до 500 млрд. дол., щоб зміцнити довіру до цього найбільшого світового антикризового інституту.

Японія має один із найбільших у світі золотовалютних резервів і, будучи великим світовим експортером, зацікавлена в підтримці країн, що є її ринками збуту. Кредитна угода з нею - на стадії оформлення.

Реклама:

Що стосується облігацій, питання про випуск яких, за словами Ліпскі, "заслуговує вивчення", то вони, як вважають експерти, можуть бути запропоновані центральним банкам і урядовим організаціям, а не ринкові в цілому. Дотепер МВФ ніколи не випускав цінні папери.

Традиційно основним джерелом коштів для МВФ є внески країн-учасників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: