"Нафтогаз" вимагає припинити шантаж та істерію в російських ЗМІ

Субота, 3 січня 2009, 12:37
 

"Нафтогаз України" обурений заявами чільників російської газової монополії "Газпром", які "дискредитують Україну в очах європейської спільноти".

"Неспроможність керівництва "Газпрому" вести переговори на партнерських засадах призвела до припинення газопостачання України та розбалансування механізму газового транзиту в Європу", - йдеться у заяві "Нафтогазу".

Компанія вважає, що "така позиція "Газпрому" суперечить світовій практиці ведення переговорів, загальноприйнятим принципам ведення бізнесу та нагадує практику "енергетичного шантажу" та "економічного пресингу".

"Нафтогаз України" заявляє про готовність надати всім легітимним зацікавленим особам інформацію щодо постачання російського газу до європейських країн.

Реклама:

"Незважаючи на значне скорочення постачання обсягів російського транзитного газу, встановлення цінових лімітів, Україна за рахунок власних обсягів утримала стабільність постачання газу до країн ЄС", - заявляють у НАК.

За інформацією "Нафтогазу", 2 січня 2009 року на Румунському напрямку постачання газу було збільшено на 100 тис. куб. м на добу, на Угорському напрямку на 1,8 млн. куб. м на добу за рахунок власних резервів України.

"Загалом, на 12 годину 2 січня компанія отримувала на українсько-російському кордоні 305,5 млн. куб. м газу на добу. У той же час західним партнерам було протранспортовано 319,3 млн. куб. газу на добу, що на 13,8 перевищує обсяг газу, який надходив від "Газпрому", - додається у заяві.

Таким чином, заяви керівництва "Газпрому" щодо несанкціонованого відбору Україною російського транзитного газу є "суто провокативними та такими, що не мають під собою ніякого підґрунтя".

Компанія вважає, що "такі дії є цілеспрямованою інформаційною кампанією щодо дискредитації "Нафтогазу України" як надійного партнера, та України як держави в цілому".

Тому "Нафтогаз України" вимагає негайного припинення "інформаційної істерії, яка розгорнута в російських ЗМІ, та повернення "Газпрому" до конструктивного діалогу за столом переговорів".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!