Об'єм постачань газу до Румунії й Угорщини знизився

Субота, 3 січня 2009, 10:24

Євросоюз вимагає у терміновому порядку відновити транзит газу країнам ЄС.

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на телеканал "Вести-24".

"ЄС закликає вирішити комерційну суперечку щодо поставок газу з РФ до України, відновивши поставки газу членам Євросоюзу терміново і в повному обсязі", - йдеться у заяві, яку зробили у Чехії.

Таку вимогу висунула офіційна Чехія, що головує з 1 січня у Євросоюзі, одразу після заяв деяких членів Євросоюзу про скорочення обсягу газу, що імпортується з Росії через Україну.

Реклама:

За словами члена Єврокомісії з питань енергетики Андріса Піебалгса, служби Єврокомісії аналізують причини зменшення обсягів, способи компенсації та необхідні заходи для забезпечення доставки газу кінцевим споживачам, яких це ще не зачепило.

Перші відомості, отримані від газових компаній цих країн, зауважив член Єврокомісії, відзначають, що наразі немає ніякої загрози недопоставок газу громадянам ЄС.

У п'ятницю газовий оператор "Еурал Транс Газ" Угорщини поінформував Єврокомісію про перебої в отриманні газу через українську газотранспортну систему.

Зокрема, гендиректор енергетики та транспорту отримав підтвердження, що Угорщина отримує на 10 млн. куб. м газу менше із домовлених угодою 42 млн. куб. м.

Крім того майже на третину скоротилися у п’ятницю поставки російського газу до Румунії.

Разом з тим директор державної газової компанії "Трансгаз" Іоан Русу заявив, що вони готові до скорочення поставок газу, оскільки у підземних сховищах є запаси близько 3 млрд. куб. м блакитного палива.

На думку експертів, цього обсягу Румунії вистачить на чотири місяці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: