Українські банки скаржаться на уряд

Четвер, 29 січня 2009, 11:44 -
 

Українські банки скаржаться, поряд із значним погіршенням фінансового стану клієнтів, загрожує незрозуміла, деструктивна політика української  законодавчої і виконавчої влади.

Про це йдеться в заяві Асоціації українських банків (АУБ) з приводу припинення рефінансування банків.

 "В умовах економічного спаду та гострої фінансової кризи переважна більшість країн вживає невідкладних заходів щодо захисту саме банківської інфраструктури, спрямовуючи на підтримку ліквідності банків значні кошти за рахунок бюджету. У нашій країні на таку допомогу банкам урядом ще не надано ні однієї гривні, а обсяги виділеного НБУ рефінансування навіть не компенсують відтоку вкладів з банківського сектору", - заявив президент АУБ Олександр Сугоняко.

Більше того, Верховною Радою прийнята та підготовлена до прийняття низка законопроектів, спрямованих виключно на захист інтересів позичальників, ігноруючи при цьому той факт, що надання односторонніх преференцій неминуче призведе до колосальних втрат вкладників банків, повідомляється в заяві.

Реклама:

"З іншого боку посилюється тиск уряду на банки з вимогою безперешкодного задоволення вимог клієнтів щодо зняття депозитів, в т.ч. коштів місцевих органів влади, що у поєднанні з практичним блокуванням Верховною Радою та Урядом України з початку поточного року підтримки ліквідності банків через систему рефінансування ставить банківську систему на межу втрати платоспроможності", - зазначив Сугоняко.

Президент АУБ додав, що блокування системи рефінансування стало наслідком прийняття Верховною Радою ініційованого урядом Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", статтею 86 якого передбачено спільне затвердження порядку і ставки рефінансування банків Національним банком та Кабінетом Міністрів, чого не існує практично ніде у світі, і що лише сприятиме розпорошенню відповідальності.

"Адже тепер вирішенням питань рефінансування банків займатимуться як НБУ, так і уряд, який не відповідає за поточну діяльність банківської системи", - відзначив Сугоняко.

Перелічені фактори поряд із безпрецедентним потоком спрямованого проти банківської системи негативного піару, в т.ч. і з боку окремих  високопосадовців, вкрай негативно діють на економіку і населення країни, говориться в заяві.

Асоціація українських банків рішуче засуджує такі згубні дії влади стосовно банківського сектору і, не знімаючи відповідальності за прорахунки в порядку рефінансування та валютній політиці НБУ, заявляє, що до зняття цих свідомо створених законодавчою та виконавчою владою перешкод для діяльності банків, відповідальність за стан справ у банківській системі лягає на уряд і Верховну Раду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: