"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко уникла дефолту, у якому звинувачувала Ющенка?

Четвер, 29 січня 2009, 11:14 -
 

Кабмін домовився з Credit Suisse про рефінансування заборгованості ДК "Укравтодор" перед банком Morgan Stanley.

Уряд виділив держкомпанії гарантії під залучення у швейцарського банку кредиту розміром 465 мільйонів доларів, пише видання "Экономические известия".

Видання нагадує, що декількома днями раніше прем'єр Юлія Тимошенко обвинувачувала главу київського представництва Morgan Stanley Ігоря Мітюкова в змові з президентським секретаріатом, метою якого були маніпуляції з залишками заборгованості ДК для оголошення технічного дефолту "Укравтодору".

Нібито це було необхідно для того, щоб ввести уряд у стан крос-дефолту по держгарантіях.

Реклама:

Morgan Stanley вніс у договір про кредитування ДК "Укравтодор" пункт про право вимоги дострокового погашення боргу компанії у випадку зниження міжнародних кредитних рейтингів України на два щаблі.

Тепер, коли Credit Suisse погодився цілком перекредитувати заборгованість держкомпанії перед Morgan Stanley, сторонні спостерігачі вважають, що Кабмін вийшов з незручного становища (першу половину з 960 млн. дол. боргу ДК "Укравтодор" швейцарці викупили наприкінці листопада 2008 року), відзначає видання.

Однак Ігор Мітюков сказав, що з умовами кредитної угоди не ознайомлений, тому не може відповісти на запитання, чи будуть гроші використані на рефінансування боргу перед його банком.

У секретаріаті президента вважають, що в такий спосіб можна тільки відстрочити дефолт, але не запобігти йому.

"Проблеми з погашенням боргів можуть виникнути в заводу "Південмаш". Не в змозі обслуговувати свою кредиторську заборгованість НАК "Нафтогаз України",- пояснив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

За його словами, уряд міг би виплатити гарантовані борги цих підприємств за рахунок бюджетних коштів, однак не має для цього грошей.

Тим часом, опитані виданням експерти не вважають, що в нинішніх умовах українського права можливий державний або крос-дефолт.

"У резервах Нацбанку досить валюти (31,543 млрд. дол. станом на початок року) для виконання суверенних зобов'язань України і виплат по держгарантіях",- відзначає виконавчий директор "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: