Банки не повертають депозити страховикам?

Середа, 28 січня 2009, 20:28
 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг ("Держфінпослуг") просить Національний банк України (НБУ) розглянути факти неповернення ВАТ КБ "Надра" та ВАТ банк "Фінанси та Кредит" грошових коштів страхових компаній за депозитними договорами, термін дії яких минув.

Така прохання міститься у зверненні Держфінпослуг до НБУ, опублікованому на сайті комісії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Спостерігаються випадки, коли банки відмовляються виконувати свої зобов'язання за депозитними договорами при настанні терміну завершення таких договорів. За інформацією, яка надходить до Держфінпослуг від страховиків, ВАТ КБ "Надра" та ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит" не повернули кошти страховикам після завершення строку дії депозитних договорів", - зазначається в зверненні.

У відповідності із статтею 31 закону України "Про страхування" страхова компанія формує страхові резерви з метою забезпечення майбутніх виплат страхових сум і страхових відшкодувань.

Кошти страхових резервів повинні розміщуватися з урахуванням прибутковості, ліквідності. Високоліквідними активами до теперішнього часу для страхових компаній були кошти, розміщені на банківських депозитах.

За станом на 30 вересня 2008 року близько 4,6 млрд. грн. страхових резервів розміщено на банківських депозитах, з них - 575 млн. грн. страхових резервів із страхування життя, які становлять майже 50% вартості загального обсягу страхових резервів, уточнюється в зверненні Держфінпослуг.

На даний час, у зв'язку з неможливістю отримати кошти страхових резервів, які розміщені на депозитних рахунках, страховики не можуть здійснювати страхові виплати, що відбивається на клієнтах компаній і призводить до втрати ними страхового захисту.

Така ситуація підриває довіру до страхового ринку України в цілому, загрожує фінансовій платоспроможності кожної страхової компанії і здатна призвести до масового банкрутства страховиків, відзначається у зверненні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: