"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch погіршило рейтинги "Родовід банку"

Середа, 28 січня 2009, 19:55
 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Родовід Банку (Київ) до "CC" з рівня "CCC", прогноз "негативний", через ускладнення ситуації з ліквідністю і капіталізацією банку в четвертому кварталі 2008 року.

Про це повідомляється в прес-релізі Fitch, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зниження рейтингу відображає подальше ускладнення ситуації з ліквідністю і капіталізацією банку в четвертому кварталі 2008 року, стурбованість щодо ймовірного погіршення якості активів з урахуванням недавнього їх швидкого зростання", - йдеться в повідомленні рейтингового агентства.

Fitch відзначає, що ліквідність банку опинилася під підвищеним тиском на тлі істотного відтоку коштів клієнтів з кінця третього кварталу 2008 року, яку агентство оцінює в 25% за врахуванням впливу валютного курсу.

В результаті, незважаючи на залучення значних обсягів рефінансування, наданих під забезпечення, терміном на один рік від Національного банку України (НБУ), ліквідні активи на кінець грудня 2008 року покривали лише 21% клієнтських коштів.

Fitch вважає ймовірним подальше погіршення якості активів банку, з урахуванням високої частки кредитів в іноземній валюті (30% на кінець 2008 року), нещодавнього зниження курсу гривні і погіршують макроекономічну кон'юнктуру в країні.

Крім того, "Родовід Банк" має дуже високу схильність до ризиків по сектору нерухомості.

Агентство оцінює можливості банку з нівелювання збитків як невисокі. На кінець червня 2008 року рівень резервування за проблемними кредитами становив лише 67%, а регулятивний показник достатності загального капіталу на кінець 2008 року дорівнює лише 10,1%, що трохи вище мінімального рівня в 10%.

"Якщо банку не вдасться зміцнити позицію ліквідності й капіталізацію, це може створити для нього складнощі з виконанням зобов'язань і, отже, призвести до подальшого зниження рейтингів", - відзначають експерти Fitch.

ВАТ "Родовід Банк" (раніше - "Персональний комп'ютер") засновано 1990 року. За даними Нацбанку України на 1 жовтня ТОВ "РБ Капітал-Груп" володіло 76,7798% статутного капіталу банку.

Згідно з даними Нацбанку, до 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів "Родовід Банк" займав 19 місце (13,368 млрд. грн.) серед 181 чинної в країні банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: